Eric van der Heijden
Zone 5300 op Facing Pages
Het internet als bedreiging voor het onafhankelijke magazine? Integendeel! Het Nederlandse festival Facing Pages bewijst op 20, 21 en 22 april dat het onafhankelijke magazine bloeit als nooit tevoren. Juist via internet vinden tijdschriftmakers snel en gemakkelijk een trouw lezerspubliek, waarmee ze bovendien een veel nauwere band opbouwen dan de traditionele media.

De organisatie van Facing Pages haalde op een bijzondere wijze honderden tijdschriften naar Nederland: men vroeg de redacties van 25 bladen naar hun vijf favoriete onafhankelijke magazines. Zo werd Zone 5300 voorgedragen door niemand minder dan Piet Schreuders: maker van de oermagazines Furore en De Poezenkrant. De Zone-redactie koos op haar beurt weer drie favoriete tijdschriften: Schokkend Nieuws, Van Speijk en Permafrost. Op deze wijze kwam een ‘crowd sourced’ hoofdtentoonstelling tot stand, die een beeld geeft van de wereld van makers achter de magazines.

Kloppend hart van het festival is een symposium op vrijdag en zaterdag met magazinepresentaties en lezingen over het verleden en de toekomst van geprinte media. Buiten de eerder genoemde hoofdtentoonstelling biedt Facing Pages uiteraard ook ruimte voor (feestelijke) ontmoetingen en uitwisselingen.

Locatie: Trans 6, 6811 HR Arnhem
Kaarten en info: facingpages.org