(met dank aan Hans van Soest en Helmi Scheepers)
Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript
Afgelopen vrijdag ging onder grote belangstelling de expositie Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript, waaraan 15 Nederlandse en Vlaamse cartoonisten en striptekenaars deelnemen, in première in de Amsterdamse stripwinkel/galerie Lambiek. Cabaretier/standup comedian Rachid Larouz gaf op gepaste wijze de aftrap.

Humor brengt mensen dichter bij elkaar. Het is niet zomaar een cliché, het is wetenschappelijk bewezen. Zelfs in een omgeving waarin niemand je taal spreekt, kan een lach een band van saamhorigheid scheppen.
Vooroordelen en tegenstellingen kunnen door een grap worden geslecht. Door ons gedrag te parodiëren in een mop of cartoon, verdwijnen negatieve gevoelens en komen er positieve voor in de plaats. Humor, zelfs al is die nog zo zwart, kan mensen dichter bij elkaar brengen. Naast cabaretiers als Najib Amhali en Theo Maassen zijn stripmakers en cartoonisten meesters in het spelen met vooroordelen. Maar waar cabaretiers vaak met een heel verhaal hun punt maken, daar moet de tekenaar zijn publiek meestal in één oogopslag aan het lachen kunnen krijgen. Dat vergt vakmanschap. Gelukkig zijn er in Nederland en Vlaanderen legio tekenaars die dat ambacht beheersen.

Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie, vroeg vijftien van hen om een goede grap. In de tentoonstelling Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript zijn hun bijdragen te zien. Lachen om politieke gezindheid, geloof, handicap, huidskleur, geslacht, leeftijd of seksuele voorkeur. Iedereen die zich wel eens achtergesteld voelt of denkt een ander achter te moeten stellen, komt aan de beurt. Zodat je kunt lachen om je eigen vooroordelen en om het verkeerde beeld dat anderen van jou hebben. En dat is nodig. 'Indien ik geen gevoel voor humor had, zou ik al lang geleden zelfmoord gepleegd hebben,' luidt een beroemde uitspraak van vredestichter Mahatma Gandhi.
Humor is de smeerolie van onze steeds diverser wordende maatschappij. En hoe zit het eigenlijk met de humor van politici? Fokke en Sukke for president!

Deelnemende tekenaars zijn: Jos Collignon, Djanko, Kim Duchateau, Farhad Foroutanian, Floor de Goede, Sandra de Haan, Maaike Hartjes, Kito, Farida Laan, Rayman, Reid, Geleijnse & Van Tol, Barbara Stok, Berend Vonk, Jan Vriends en Peter de Wit.

De tentoonstelling Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript is te huur (voor o.a. middelbare scholen, buurthuizen, openbare instellingen) bij Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie. Kijk hier voor de voorwaarden en tarieven.

Tot en met 1 maart is de expo nog te zien in Lambiek, daarna zal hij het land ingaan.

Zie hier hoe medesamensteller Tonio van Vugt over de expo vertelt in MAX & Loretta

Ga voor een sfeerimpressie van de opening naar de volgende pagina's.
lees verder »
1/2/3