Van 14 t/m 24 april vindt de 26e editie van het Imagine Filmfestival (voorheen AFFF) plaats. Als locatie is Tuschinski Arthouse in de Amsterdamse binnenstad noodgedwongen ingeruild voor Filmtheater Kriterion, bij metrostation Weesperplein. Er zijn 50 lange en 25 korte films geprogrammeerd, het Fantastisch Kinderfestival, masterclasses en Q&A’s. Special gast is Dick Maas, ontvanger van de Career Achievement Award. Tijdens de Night of Terror, dit jaar weer van ouderwetse lengte, kan worden doorgedouwd met [REC] 2, een remake van de George A. Romero-klassieker The Crazies, het Franse La Horde en de Japanse gekte van Vampire Girl vs Frankenstein Girl.

Het programma staat inmiddels online, maar we nemen het nog even door: in het themaprogramma Eastern Promises wordt de ondergewaardeerde (want zelden geziene) Oost-Europese genrefilm voorgesteld. In Life And Death Of A Porno Gang zoekt een transgressief theatergezelschap problemen op het platteland in de Balkan - en vindt ze ook. Inhabited Island is een groots opgezet sf-epos van Russische makelij dat de concurrentie aandurft met Hollywoodblockbusters. Het Retro-Magie-programma toont filmmakers die zich afzetten tegen het voortschrijdende CGI-virus en teruggrijpen naar ouderwetse stijlopvattingen en ambachtelijke technieken. Op het IFFR merkten we Amer (Hélène Cattet & Bruno Forzani, België) al op, een geslaagde Waalse giallo die alle curieuze onevenwichtigheden van het genre liefdevol adopteert. The House Of The Devil (Ti West, VS) is eveneens een liefdesverklaring aan zijn inspiratiebron: hij lijkt shot voor shot te zijn gedraaid in de hoogtijdagen van de slasherfilm, begin jaren 80. Nog iets verder terug in de tijd gaan de blaxploitation spoof Black Dynamite (Scott Sanders, VS) en de Old Dark House-parodie Dark and Stormy Night (Larry Blamire, VS). En in een categorie die geheel op zichzelf staat kunnen we u van harte aanraden naar Symbol te gaan, van Matsumoto Hitoshi, wiens vorige film Dainipponjin (Big Man Japan) ook al een onuitwisbare indruk achterliet.

Het European Fantastic Shorts-programma bevat twintig korte fantastische films, waarvan 9 animaties. Enkele hoogtepunten: Milovan Circus (Gerlando Infuso, 2009, België) is een 10 minuten durend portret van een multigetalenteerde circusartiest die het echter moet afleggen tegen een Siamese tweeling; melancholie á la Tim Burton. Pivot (2009) is een knap gestileerde, uiterst dynamische animatiefilm van Nederlander André Bergs over een fotograaf die een misdaad vastlegt en daarop moet rennen voor zijn leven; vijf minuten non-stop actie. Le Petit Dragon (2009) van Bruno Collet is een hilarische korte animatie over Bruce Lee - althans, de Buzz Lightyear-versie ervan. Deze beukt uit zijn plastic verpakking en gaat vervolgens diverse tegenstanders te lijf met nunchaku’s ofwel blote knokkels. Voor de bekende Bruce Lee-strijdkreten moet het ventje zelf de knop op zijn borst indrukken. Zó leuk kan nostalgie zijn.