Dus u weet waar u uw kerstbonus dit jaar kunt storten
Afgelopen zondag hield Zone 5300 een interview met Peter Pontiac, de godfather/grootmeester van de Nederlandse underground. We mochten die middag ook een uitgebreide blik werpen in het nieuwe boek van Peter Pontiac, althans die helft die af is, en mensen mensen, dit wordt zijn pièce de resistance!

“Voor mijn boek Styx of de Zesplankenkoorts, dat gaat over de dood in het algemeen en in het bijzonder over de niet te genezen leverziekte die mijn leven beheerst of (als ik pech heb) zelfs eist, zoek ik financiële ondersteuning zodat ik mijn boek kan afmaken voordat de, wellicht niet meer alleen 'figuurlijk' op te vatten, deadline onverhoopt afloopt…” aldus Pontiac. Daar moeten wij aan toevoegen dat we tijdens de sneakpreview regelmatig moesten gniffelen en hardop lachen. Want Styx is Pontiac op zijn zwartst én grappigst!

Dus doe uzelf een plezier en steun zijn crowdfunding-project bij Voordekunst gul, want dat boek moet er komen. En zegt het voort, spam uw rijke familieleden, deel het op Facebook en Twitter en wat al niet. U zult er geen spijt van krijgen. Zeg dat Zone 5300 het gezegd heeft.

Snel hierheen dus: Voordekunst

Zaterdag 17 september in Electron, Breda, 20.00 uur. Gratis toegang, Cartoonjocks als toetje!

Aanstaande zaterdagavond vindt in Electron (Belcrumweg 19 te Breda) de afsluiting plaats van het Graphic And:-festival met een Zone 5300-talkshow over graphic novels. Ja, die talkshows zijn er al vaker geweest (hoewel nooit genoeg), maar waar vond u eerder een line-up met Peter de Wit, Erik Kriek, Merel Barends en Tim Enthoven?

Vier generaties stripmakers praten met ondergetekende over het vak en hun kersverse dan wel aankomende graphic novels. De 27-jarige Enthoven gooide hoge ogen met zijn ontroerende debuut Binnenskamers, dat ondanks zijn experimentele en afwijkende uitvoering door zijn uitgever De Harmonie een ‘seller’ wordt genoemd - een herdruk is niet ver weg. Bij diezelfde uitgeverij verschijnt in de eerste week van oktober de eerste ‘grafische novelle’ van veteraan Peter de Wit: Het lege nest. Peters bekendste creatie Sigmund speelt daarin een bijrol, maar de hoofdrol is voor een vader (Peter zelf?) die alleen thuis achterblijft wanneer de kinderen het huis verlaten en moeder het te druk heeft met haar carrière. Ondertussen werkt Erik Kriek gestaag door aan zijn Lovecraft-adapatie Het onzienbare en andere verhalen, dat begin volgend jaar zal verschijnen bij Oog & Blik (een voorproefje kon u al lezen in Zone #92 van 2010). Merel Barends tot slot werkt aan een intense beeldroman over haar jong gestorven broertje, Olaf Koning getiteld (zie afbeelding hieronder). Enkele pagina’s zijn al te zien op de expo Nieuw (Strip)Talent, en ik had het grote voorrecht de eerste 80 pagina’s al te mogen lezen. Als alles volgens plan verloopt, verschijnt ook dit boek in 2012 bij Oog & Blik.

De avond wordt feestelijk afgesloten met de inmiddels vermaarde Cartoonjocks. Die behoeven eigenlijk geen introductie meer, maar voor de niet-geïntiteerden: tekenaars Ckoe en Nozzman tekenen live, met de hand, de meest uitzinnige beelden op muziek. En op die muziek mag gedanst worden. En wie weet: als Peter, Erik, Tim en Merel zich die avond dapper genoeg voelen, tekenen ze wellicht een potje mee. We hopen u te zien in Elecron!

De avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Meer info hier.

En de hele stad doet mee!
Voor het eerst is Zone 5300 dit jaar te vinden op het Stripfestival Breda. En we gaan het meteen al anders doen. Geen kraampje dat verzuipt tussen de handelaren in tweedehands Suske en Wiske’s en Kabouter Plop, nee, dit keer bundelen we op initiatief van Xtra’s Ger van Wulften onze krachten met andere uitgevers van het interessantere stripwerk. Onder de noemer Graphic Novel & Art United kunt u Zone 5300, Oog & Blik, Sherpa, Bries, De Buitenkant, Art Books, Pulpman en Xtra vinden in de Finntaxzaal op de eerste etage van het Chassé Theater (zie kaartje hieronder). Daar presenteren we o.a. het nieuwe nummer van Zone 5300, u kunt er onze andere uitgaven kopen, en er zijn nieuwe uitgaven van Sandra de Haan en Marcel Ruijters. Die signeren uiteraard, evenals Kito, Rob van Barneveld (Rood Gras) en Kenny Rubenis; die laatste debuteert in deze Zone en komt met een nieuw boekje. Maar het Stripfestival blijft niet beperkt tot het Chassétheater; zowat de hele stad Breda doet mee. Er is een overzichtstentoonstelling van Marten ToonderprijswinaarPeter Pontiac in het Graphic Design Museum. In datzelfde museum ook een expo van Wasco en op zaterdag en zondag is er de inmiddels legendarische Kunststripbeurs. In het toekomstige Huis (nu nog: Centrum) voor Beeldcultuur presenteren 14 jonge stripmakers zich in de expo Nieuw (Strip)Talent. En wie zaterdagavond nog iets leuks wil doen, kan terecht op de Stripshow van het Graphic Arts, Novel and Design-festival in Electron, met optredens van Jeroen de Leijer en Nick J. Swarth en een sketchbattle van Maia Matches. Een week later, op zaterdagavond 17 september, organiseert Zone 5300 een graphic-novel-avond met Peter de Wit, Erik Kriek, Merel Barends, Tim Enthoven en de cartoonjocks. Maar daarover straks meer in dit blog. Tot Breda!

En oh ja, wie even genoeg heeft van boekjes met plaatjes, raden we aan om naar bewegende plaatjes te gaan kijken op het BUT Film Festival, dat tegelijkertijd in de Bredase binnenstad plaatsvindt.

En oh ja, Mike Mignola is er ook

Het komend weekend staat Breda (en dan met name het Schaats- en Racketcentrum aan de Terheydenseweg 500) in het teken van strips. Grote publiekstrekkers zijn uiteraard Mike 'Hellboy' Mignola en Achdé, tekenaar van Lucky Luke 2.0. Maar als u er dan toch bent, breng dan ook een bezoek aan de huifkar van Jan Vriends, waar u een ter plekke gesigneerd exemplaar van het Cowboy John-album uit de Collectie Zone 5300 kunt kopen, of een van Jans fraaie originelen.

Een aantal goede redenen waarom u dit boek dient te kopen als u het nog niet heeft:
‘[…] in Cowboy John zoekt [Jan Vriends] duidelijk het experiment en de verdieping. […] Met als extra’s een onthullend interview met de auteur, deleted scenes, bloopers en een making of. Door al deze elementen is Cowboy John een uniek Nederlands stripalbum geworden.’ ***** (Eppo)
‘Dit album is heel bijzonder en heel goed. Smerige aanrader!’ (Michiel Veenstra)
‘Cowboy John is geen typische humorstrip, maar bevat voldoende angels om een langere tijd te blijven hangen bij de lezer. […] Cowboy John is dus een nieuwe worp van één van de meest polyvalente Nederlandse stripmakers en dankzij Zone 5300 kan nu ook een breed publiek genieten van dit weinig evidente stripwerk.’ (goddeau.com)
‘[Zone 5300] heeft het geheel in een mooi vormgegeven jas gegoten en prachtig laten drukken. Met de aanvullingen (onder meer enkele bloopers en een interview met Jan Vriends) levert dat een nieuw stukje Zone 5300-cultuur op.’ (Noordhollands Dagblad)

Dáárom dus..

...en ze zijn alle zes heel erg vrouwelijk
Het tweewekelijkse vrouwenblad Esta besteedt in het jongste nummer uitgebreid aandacht aan zes vrouwelijke striptekenaars, verspreid over vier flinke spreads. Voor de gelegenheid kregen Alice Kok, Barbara Stok, Maaike Hartjes, Dominique Goblet, Sandra de Haan en Aimée de Jongh een heuse modellenbehandeling, compleet met visagie en styling. Zo zien we ze niet elke dag, in een overslagcolbert (Day by Birger et Mikkelsen, € 249,00) of mouwloze tuniek van satijn (Claudia Sträter, € 189,00). Zouden ze die na afloop hebben mogen houden, vraag ik me dan stiekem af.

Omdat Esta zichzelf omschrijft als ‘serieus leuk’ verwacht je enige diepte, maar het blad interesseert zich toch vooral in het liefdesleven van de tekenaars - dat bij een aantal van hen gelukkig naadloos overloopt in hun werk, zodat het daar ook nog over gaat. (De interviews vonden al afgelopen zomer plaats, dus het is voor alle betrokkenen maar goed dat hun relaties zo solide zijn, anders staat dat weer zo lullig: ‘Mark en ik zijn al dertien jaar samen en we zijn nog steeds heel gelukkig’, terwijl Mark inmiddels bij vrienden op de bank slaapt, of zo.) De enige die zich eigenlijk echt weet te onttrekken aan de Viva-interviewtechniek is Alice Kok, die wél uitgebreid over haar werk kan praten, met name over haar plannen voor een dieppersoonlijk project met haar broer Mike. Het is een klein interview, maar het grijpt de lezer bij de keel.

Esta nr 23, 30/10-12/11/2009, € 3,45 in boekhandel en kiosk.

Tonio van Vugt
Piemelgekte in het NRC info
Fokke en Sukke 10 jaar in het nieuws, en dat wordt gevierd!

Na tien jaar gaat het eindelijk gebeuren: morgen, op dinsdag 1 september, is het complete NRC Handelsblad gereserveerd voor het populaire gepiemelde pluimvee.

Fokke & Sukke-makers John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol mogen alle plekken vullen waar gewoonlijk de grote foto's staan, van de achterpagina tot de voorpagina. Van 's ochtends vroeg tot aan de deadline van 13.30 uur zal het drietal ter redactie de nodige peentjes zweten om de actualiteit van een ironisch commentaar te voorzien. Bij ons weten gebeurde het een aantal keren al eerder in o.a. België en Frankrijk dat een team van striptekenaars de krantenfotografen mochten vervangen, maar nog nooit eerder in Nederland.

Tien jaar geleden debuteerden Fokke & Sukke, die ook jarenlang de pagina's van Zone 5300 terrorriseerden, in NRC Handelsblad met hun dagelijkse commentaar op de actualiteit. De eend en de kanarie waren de opvolgers van de eerbiedwaardige Olie B. Bommel en zijn jonge vriend Tom Poes, hetgeen tot een stortvloed van kritiek van meer conservatieve lezers leidde. (Persoonlijk vonden we het minder pervers dat een eend en kanarie zonder onderbroek rondlopen, dan dat een oudere beer een schimmige relatie onderhield met een veel te jong poesje/katertje, maar vooruit.) Sindsdien Fokke & Sukke hebben inmiddels duizenden keren opgetreden in NRC Handelsblad en nrc.next.

Het NRC Handelsblad van 1 september, dat een waar collector's item zal worden, is vanaf 16.00 uur 's middags te krijgen in de meeste kiosken, supermarkten en boekhandels.