Michael Minneboo
Stripster doet het op z'n Spaans
StripSter Spanje
De nieuwssite StripSter bestaat tien jaar. Dat wordt onder andere gevierd met enkele specials. En daar willen we best even reclame voor maken.

StripSter bevat nieuwsberichten over de Nederlandse en Vlaamse strip. Ook biedt men tekentalent een podium. De site wordt gecoördineerd door Henk Schouten. 1 augustus 2000 ging StripSter officieel online.

De meest recente special gaat over strips in Spanje. De Spaanse pepers zitten kennelijk nog in de lucht van het schoolreisje van intendant Gert Jan Pos naar FICOMIC eerder dit jaar.

Voor de special hebben 14 grote Spaanse striptekenaars werk ingestuurd, zoals José Luis Munuera, Paco Roca, Bartolomé Seguí, Jaime Martín. Volgens StripSter is het werk nog nergens anders verschenen. Wie meer wil weten over de strip in Spanje, leest het artikel 'Striptekenaar in Spanje' van Santiago Martin. Martin is een van de redacteuren van de site en tekenaar. Tot slot hebben enkele Nederlandse tekenaars impressies van Spanje getekend.
Michael Minneboo
Vandersteen tekende antisemitische prenten
Over de doden niets dan goeds, luidt het gezegde. En dat geldt natuurlijk dubbel voor stripmakers. Toch kwam mij vandaag ten gehore dat de Vlaamse striptekenaar Willy Vandersteen in de oorlog antisemitsche prenten heeft getekend.

De geestelijk vader van Suske & Wiske deed dit onder het pseudoniem Kaproen. De prenten werden gepubliceerd in het dagblad Volk en Staat, gelieerd aan de Vlaams-nationalistische politieke partij het Vlaams Nationaal Verbond. Een door zijn familie gefinancierd onderzoek, heeft het gerucht dat al jaren gonsde daarmee bevestigd.

De man die de teksten schreef is na de oorlog veroordeeld voor collaboratie. Over een jaar verschijnt er een boek over het oorlogsverleden van Vandersteen.