Zone 5300 gaf vrijkaartjes weg!
In samenwerking met Imagine gaven we vijf keer twee kaartjes weg voor een film naar keuze tijdens deze 25e editie van dit fameuze filmfestival. Al wat u hoefde te doen was vóór woensdag 14 april 12.00 uur een mailtje te sturen met als onderwerp ‘Imagine’ en met vermelding van uw volledige naam en adres. De prijswinnaars hebben bericht gekregen en hun vouchers thuisgestuurd. (Reserveren voor de voorstelling van uw keuze wordt aangeraden!)

Het Amsterdams Festival van de Fantastische Film (AFFF) gaat voortaan verder onder de naam Imagine. Dat bekt lekkerder, misschien wat te gladjes volgens sommigen, maar voor een knieval naar het grote publiek hoeft volgens festivaldirecteur Phil van Tongeren niet gevreesd te worden. Zo wordt de Night of Terror in ere gehouden, en wel met de - uiteraard kneiterharde - remake van de revenge-klassieker The Last House On The Left. Wel vinden er noodgedwongen enkele bezuinigingsacties plaats: de openingsavond komt te vervallen, de openingsfilm wordt op donderdag 16 april vertoond. Een fijne is het wel: The Good, The Bad, And The Weird (van regisseur Kim Ji-woon) is een Koreaanse (soort van) remake van Sergio Leone’s westernmonument.

Een van de thema’s is de Britse horrorfilm. Brits wil vaak zeggen: eigenaardig, wat kan zeker gezegd worden van Chemical Wedding, gebaseerd op het bizarre leven van sekteleider Aleister Crowley. Het script werd geschreven door Bruce Dickinson (jawel, zanger van Iron Maiden), wat de cultwaarde natuurlijkerwijze verhoogt. Dickinson is niet aanwezig op het festival, maar regisseur Julian Doyle wel. Gelegenheid genoeg om hem eens aan te schieten dus. Het op het seriemoordkoppel Fred en Rose West gebaseerde Mum & Dad van Steven Sheil deed in eigen land nogal wat stof opwaaien; een echte trekker dus.

Liefhebbers van inventieve sf-scripts wijzen we op het Japanse The Clone Returns Home (Kanji Nakajima), over astronauten die zulke lange ruimtereizen ondernemen dat ze zichzelf moeten klonen om de aarde terug te kunnen zien. Het op één dag gedraaide (!) 11 Minutes To Go zit vol hinkstapsprong-tijdreisjes van steeds 11 minuten. Stingray Sam van de Amerikaan Cory McAbee (befaamd van festivalculthit The American Astronaut) is ‘a musical space-western miniseries’, gemaakt voor de mobiele telefoon. Over dat laatste aspect geeft McAbee bovendien een masterclass op maandag 20 april.

Ook is er een symposium over de toenadering van games en film. Late Fragment is een interactieve film, waarbij de kijker met zijn afstandsbediening een andere afloop kan kiezen. Op de lijst van internationale gasten staan verder klinkende namen als J.T. Petty (die vooral in de gamewereld faam geniet als schrijver en regisseur) en Tomas Alfredson, maker van Zone 5300-favoriet Let The Right One In. En over Zone-favorieten gesproken: onze ‘eigen’ Milan Hulsing is vertegenwoordigd met zijn korte cut-out-animatie Magic Show. En zo zijn er meer korte animaties die de aandacht trekken. Wat te denken de Zweedse geanimeerde documentaire The Big Store (Lars Arrhenius en Johannes Müntzing): bijna filosofisch bekijken de makers de triviale aanloop naar een dramatische gebeurtenis uit de recente Zweedse geschiedenis. Via röntgenopnamen.

Voor informatie over toegangsprijzen, locatie en het volledige programma: www.imaginefilmfestival.nl