Sandra de Haan
Haast, haast...
Marcel Ruijters
Nordvest info
*****
Michael Noer
23-01-2013 11:30 Pathé 5
Een frisse duik in het criminele milieu van Kopenhagen. De noord-westelijke wijk, om precies te zijn. De anders zo rustige grootstad werd enige jaren geleden opgeschrikt door een serie brute afrekeningen, dus de inspiratie lag voor het oprapen. Het verhaal over een jonge inbreker die opklimt door grotere klussen aan te nemen voor een plaatselijke gangsterbaas is natuurlijk overbekend. Het gaat een tijdje goed totdat hij een fout begaat en in een knoedel van problemen raakt. Maar het is bij Michael Noer in zeer vakkundige handen! We kenden hem al van het snoeiharde gevangenisdrama R , een van de grote verrassingen van het IFFR in 2010. Ook met Nordvest verveel je je door de meesterlijke montage en de intense vertolkingen geen moment.
Marcel Ruijters
Poor Folk info
*****
Midi Z
28-01-2013 13:45 Cinerama 5
Burmees smokkelaarsduo haalt een partij amfetamine op in de bergen om die in Bangkok te gaan verkopen. Met het geld willen ze de zus van een van hen terug uit de prostitutie kopen. Het gaat niet zo erg best; de bazen uit het milieu vertrouwen de kwaliteit niet zo. Poor Folk biedt een aardig inkijkje en is op documentaire wijze gefilmd. Behoorlijk low budget ook, met het gerommel van de wind in de microfoon in enkele buitenscenes. En verder? Kogelballetten en woeste achtervolgingen? Nee, men verplaatst zich met rustig voorttuffende brommertjes. Corrupte politiechef, de eerlijke agent die gedwarsboomd wordt? Geen politie in zicht. Onderling wantrouwen, verraad en paranoia? Nee, slechts langdradige gesprekken over geld, met - het is tenslotte Aziatische cinema - heel veel sigaretten. Sympathieke film, maar niet goed genoeg.
Kenny Rubenis
De ontmaagding van Eva van End (stripje)
Sandra de Haan
Changing Channels: I Hate Being Single
*****
Cinerama 1
Wat tijd over voor of na uw geplande film in Cinerama? Ga dan eens in die leren fauteuil hangen in de web lounge in de foyer en kijk met de koptelefoon op naar I Hate Being Single. In acht afleveringen van 10 minuten volgen we hipster Rob en zijn relatieperikelen in Brooklyn NY. De types lijkt wel wat op die in Portlandia, maar waar die serie door te vet aangezette meligheid vaak juist niet grappig is, pakt schrijver en hoofdrolspeler, de komiek komiek Rob Michael Hugel, het beter aan.

De genante situaties die Rob zelf veroorzaakt hebben een hoog Larry David-gehalte (Curb Your Enthusiasm). Realistisch, herkenbaar, sneu, maar ook subtiel. Waag het niet om Rob een hipster te noemen; hij zal het meteen ontkennen. Hij heeft immers geen muziekinstrument en een fiets? Meteen krijgt hij door een vriend een oud keyboard in de handen gedrukt dat op weg was naar de charity shop. “For you, because you need it.” Grappig toeval is dat hij uiterlijk wel wat lijkt op een jongere versie van (ook Joods) Micha Wertheim. Als je al fan was van Flight of the Conchords is deze serie een must see. De afleveringen worden elke dinsdag online geplaatst op deze site .