Zone 5300's IFFR-toptien
Wat zijn de films die u beslist niet mag missen, volgens het Zone 5300-team? Hieronder volgt ter afronding van het 36e IFFR de Zone 5300-toptien. Waarbij opgemerkt dient te worden dat sommige gedoodverfde toppers helaas niet door ons werden gezien, zoals bijvoorbeeld publieksfavoriet Das Leben der Anderen, en die komen dus niet onze lijst voor. Overigens zijn we zéér benieuwd naar úw persoonlijke toptien, -vijf of -zoveel. Laat het ons weten!

Zone 5300’s IFFR-toptien
1. Aachi & Ssipak
Acht jaar werken aan je eerste animatiefilm over stront en blauwe luierdwergen: regisseur Joe Bum-Jin is een vasthoudend tiep. Het resultaat is een spectaculaire hutspot van invloeden uit Akira en Ren & Stimpy met o.a. verwijzingen naar Indiana Jones, Alien en Battleship Potemkin. Een film die tot herhaaldelijk kijken uitnodigt, dus is het met smart wachten op bioscoop- of dvd-release. Beter dan dit kan haast niet.
2. John Porter = Super-8-Porter
Wat op papier nog alle kanten uit kan, pakt in de praktijk uit als een van de wonderlijkste filmervaringen op het IFFR: Canadees John Porter toont zijn soms hilarische maar altijd originele 8mm-filmpjes en voorziet ze van commentaar; het publiek mag gewoon vragen stellen onder de filmpjes. Hoogtepunten zijn Porters verzamelingen speelgoed en gekleurd plastic en de projector-in-een-box. In de herkansing op dinsdag 13 februari in Groningen (Vera Zienema) en op zaterdag 17 februari in Amsterdam (Cinema De Balie).
3. Immer nie am Meer
Saaie Piet, Dronkelap en B-artiest raken van de weg en zitten de rest van de film opgesloten in de auto van Kurt Waldheim. Als een jongetje komt kijken, denken ze dat het leed geleden is, maar nee. Het jongetje blijkt een kampbeul-in-de-dop, die de toenemende honger, stress en vervuiling van het drietal liever blijft observeren dan een vinger toe te steken. Superieure Oostenrijkse (zwarte) komedie van Antonin Svoboda.
4. The Man of No Return
Puntgave afstudeerfilm(!) van de Russische regisseuse Katya Grokhovskaya met een gevoel voor Raymond Carver-achtige verhaallijnen waar je U tegen zegt. Een rake schets van het moderne Rusland met zijn nouveau riche, het leger dat van zijn oude glorie is beroofd en vooral geloofwaardig geacteerde personages. Een verrassing!
5. The Host
Zonder twijfel een van de meest amusante films van het festival, en het Koreaanse antwoord op Steven Spielberg. Monster bedreigt familie en hun snackbar als gevolg van Amerikaanse arrogantie en inheemse incompetentie. Non-stop actie met de bloopermachine op volle toeren, en zelfs het monster maakt heuse uitglijers. Van regisseur Bong Joo-Ho, die eerder al festivalhit Memories of Murder maakte.
6. Dixie Chicks: Shut Up And Sing
Deze docu van volgt de Chicks en hun manager in de zware periode na een ongelukkige (maar zeer gemeende) opmerking over de toen nog mateloos populaire George W. Bush. De Chicks zijn countrymuzikanten met een punkrockattitude en doen er nog een schepje bovenop door Bush recht in de camera voor ‘dumb fuck’ uit te maken. Hartverwarmend, hilarisch, ontroerend en ontzettend muzikaal. Je hoeft overigens absoluut geen liefhebber van hun muziek te zijn om dit drietal in in je hart te sluiten.
7. Retribution
Oudgediende Kiyoshi Kurosawa (géén familie) brengt een klassiek Japans spookverhaal, maar dan toch wél even anders. De schokeffecten maken plaats voor een ongemakkelijk soort vervreemding. Een originele opvatting van het genre, een aangenaam verteltempo, oogstrelende fotografie en een spook dat verdomd hard en hoog kan gillen.
8. Awesome; I Fuckin' Shot That!
Concertfilm van het jaar. Vijftig fans kregen een camera met de opdracht om een concert uit 2004 in New York vanuit zoveel mogelijk verschillende hoeken vast te leggen, waarna Beastie Boy Adam Yauch) ermee naar de montagetafel ging. Het eindresultaat is zeer DIY en vol humor, want ook de opnames van een toiletganger eindigden in de montage. De set is spot-on, met een livegeluid alsof je er zelf bij bent.
9. Blasted!
Een ronduit hilarisch portret van fans van Hunter S. Thompson, die in 2006 overleed en in zijn testament te kennen had gegeven zijn as met een kanon te willen laten verspreiden. Op een oproep in een plaatselijke krant reageerden ongeveer 50 bewonderaars, allen in het bezit van een kanon, die deze taak wel wilden waarnemen. De geïnterviewden zijn excentriek én welbespraakt en dat is een prettige combinatie. Eén van de meest opgewekte voorstellingen van het festival.
10. No Mercy For The Rude
Stijlvol, grappig en fris speelfilmdebuut van de Koreaan Park Chul-Hee. Huurmoordenaar Killa, geboren met een ‘te korte tong’, maakt jacht op zijn slachtoffers - lelijke en gemene misdadigers, moordenaars en verkrachters, die het niet langer verdienen om te blijven leven. Drama, humor, spanning, ontroering, actie en geweld strijden twee uur lang om de voorrang. Tevens de eerste film met huurmoordenaarspicknick.

Tot volgend jaar!

Reacties
Complimenten aan de hele Zone-crew voor alle filmverslagen!! Weten jullie van deze top 10 welke films er in roulatie gaan? Ik heb er inmiddels drie van gezien, maar ben ook benieuwd naar de rest. Dixie Chicks, The Host en Awesome vond ik in ieder geval alle drie zeer de moeite waard. Tot volgend jaar!
Mieke - 06-02-2007 11:13
lzm (url) (mail) - 08-05-2017 14:12
Reactie toevoegen

naam:

e-mail:

website:

commentaar:

Geen HTML, URL's worden automatisch geconverteerd.