Peter Moerenhout
Vlaamse oogst
Het voorjaar was en wordt een interessante periode voor de liefhebbers van de Vlaamse strip. Tal van nieuwe albums zullen de rekken sieren. In Zone 5300 nr. 100 verscheen in de nieuwsrubriek een kort overzicht dat allesbehalve volledig was. Hier is daarvan een uitbreiding, die eveneens niet van volledigheid kan spreken maar wel extensiever is. Aanvullingen zijn steeds welkom via petermoerenhout@hotmail.com.

Van Serge Baeken verscheen bij uitgeverij Xtra Fast Forward. Zijn vierde bundeling van zijn grafisch werk. Die bevat schetsen, prenten, muurschilderingen, soft tattoos en illustraties uit de periode 2011 - 2012.
Bij De Ballon kwam Café Cowala van Bruno De Roover uit. Een collectie gags die eerder verschenen in P-magazine.
Charlotte Dumortier gaf eind januari in eigen beheer haar 24 Hour Comic Strip Big Boy uit.
Ook Mathilde Van Gheluwe gaf haar 24 Hour Comic uit. Palindrome. .
Maarten Vande Wiele (bekend van Paris) kwam in februari met Monsieur Bermutier (Oogachtend). Het album bundelt 5 verstrippingen van kortverhalen van Guy de Maupassant die allen de “onkreukbare onderzoeksrechter” Monsieur Bermutier als hoofdpersonage hebben. De tekenaar heeft zich een lossere stijl aangemeten en werkte voor dit boek in kleur. Vande Wiele haalt de thema’s schijnheiligheid van de kerk, hebzucht, ijdelheid,
wraak, waanzin en psychopathie aan. Dolle pret!

Ook nog bij Oogachtend verschenen Korte Metten, Tien kortverhalen van elk 12 pagina’s die zich afspelen in het hedendaagse Brussel (verschillende auteurs), Morgen weer een dag, een verzameling humoristische éénpaginastrips van Bart Schoofs die eerder verschenen in het weekblad Knack, en Madame Pipi, over een WC Madame die in een discotheek in dromen dealt (Delphine Frantzen)
Bij uitgeverij Strip 2000 verschijnt op 6 maart Tom Carbon nr. 4 van Luc Cromheecke en Laurent Letzer. Daarmee is de hele Tom Carbon-reeks (8 titels) opnieuw beschikbaar.
Bij uitgeverij Syndikaat in maart: Otto nr. 2- Op Hete Kolen een hardcover van Frodo De Decker.
Uitgeverij Arcadia start haar prestigereeks Greyline Artistique opnieuw op met als eerste nieuwe uitgave Dossier Jan Bosschaert. Die verschijnt genummerd en gesigneerd in een gewone en een verzamelaarseditie. Omcirkel daarvoor 11 maart op uw kalender.
Bij uitgeverij Bries stellen enkele klinkende namen hun debuutalbum voor: White Cube (Brecht Vandenbroucke), Mijn muze ligt in de zetel (15 maart - Wide Vercnocke), It's not an ocean (15 april - Céline Hudréaux). Elke uitgave wordt voorgesteld op een feestje in The Bries Space en White Cube en It’s Not an Ocean krijgen daarbovenop ook nog een expo.

En van Ivan Claeys en Luc De Mayer verschijnt op 29 maart in Beernem de educatieve strip Paniek in het Bulskampveld. De strip speelt zich af in het bos, en de gemeenten Beernem, Wingene, Aalter, Oostkamp en Ruiselede en moet dienen om de jeugd warm te maken voor het bos.
Bij Barcat Productions verschijnen op 1 april maar liefst 5 verschillende albums van Peter Brutin. 3 daarvan in samenwerking met Mattias Cruyssaert: een heruitgave in twee delen van het eerste verhaal van Commissaris Moordenaar en het gloednieuwe tweede deel: Commissaris Moordenaar: Parket Naar de Maan. Twee van de vijf zijn solowerk: Glyff en Norah Limoen: Het zijn de Bonkermannen.