(DUPUIS / hardcover / 260x155mm / 128P / € 22)
IJzeren Harten, de onvoltooide Robbedoes-strip van Yves Chaland ligt na ruim dertig jaar dan toch voor me; gevat in het album Robbedoes door Y. Chaland. Het is een heerlijk vormgegeven oblong boek geworden, met harde kaft en linnen ruggetje. Op het eerste gezicht een relikwie uit de jaren 50, ongetwijfeld zoals de Franse tekenlegende het had gewild.
Misschien heeft de jongste generatie hem niet helder op het netvlies staan, maar begin jaren 80 was de jong verongelukte Yves Chaland (1957-1990) één van de stertekenaars van de Atoomstijl. Binnen dat genre grepen jonge stripauteurs terug op de klassieke Waalse strips uit hun jeugd in de jaren 50. Voor sommige van hen, zoals Joost Swarte, was de exacte Klare Lijn van E.P. Jacobs en vooral Hergé de grote inspiratiebron. Anderen, zoals Chaland en Serge Clerc grepen terug op de zwierige stijl van tekenaars als Jijé, Will en Franquin uit het stripblad Spirou (Robbedoes).
In 1981 vroeg de Robbedoes-redactie jonge hond Chaland om de zieltogende stripserie rond de mascotte van het weekblad nieuw leven in te blazen. De vraag was niet aan dovemansoren gericht. In die dagen werkten er echter tegelijkertijd meerdere tekenaars en scenaristen aan strips rond de roodharige Piccolo. Dat leverde een enorme hoeveelheid gekonkel op ten burele van de redactie én bij Dupuis, de uitgeverij van Spirou/Robbedoes. In het nu verschenen album krijgt journalist José-Louis Bocquet ruim baan voor zijn verhaal over de vele machtsspelletjes die IJzeren Harten uiteindelijk de kop zou kosten. Voordat het zover was tekende Chaland echter 46 zwart-witstroken, die twee-aan-twee in het weekblad verschenen. Zoals vaker in zijn oeuvre heeft het verhaal niet veel om het lijf: samengevat beleven Robbedoes en zijn metgezel Kwabbernoot avonturen in koloniaal donker-Afrika. Maar net als midden jaren 80, toen ik Chalands werk ontdekte in het verdwenen stripblad Titanic, smul ik van de virtuoos gepenseelde, maar nauwkeurig geregisseerde plaatjes en schetsen. Wat een liefde voor het vak en zijn idolen vloeide er door de pen van Chaland! Uitgeverij Dupuis komt er in het verhaal over IJzeren Harten niet al te best vanaf. Des te bewonderenswaardiger dat dit boek er onder hun banier is gekomen.