Normaal draait hij thuis een plaatje als hij tekent, maar aanstaande vrijdag hoort Philip Paquet voor het eerst hoe zijn strips live voorzien worden van gloednieuwe soundtracks door een 16-koppige big band. Voor het concert Graphicology vertaalde hij zes verhalen naar het witte doek, speciaal voor het Brussels Jazz Orchestra. Graphicology gaat op 10 februari in première in Muziekgebouw aan ’t IJ.

Antwerpenaar Philip Paquet werd wereldwijd bekend als stripartiest en illustrator met zijn boek Louis Armstrong (2001), over de legendarische jazzmusicus. Hoewel hij zich nadrukkelijk niet beperkt tot het onderwerp jazz, beïnvloedt de muziek wel zijn stijl en lettering. Paquet: ‘Tekenen is voor mij als jazz, het is ook improviseren. Je werkt rond een thema en daarbij kan het alle kanten opgaan, het is freestylen. Soms zit je te zwoegen en soms gaat het heel vlot.’

Zes strips van Paquet zijn op muziek gezet door het Brussels Jazz Orchestra (BJO), internationaal geroemd voor onder meer de Oscar-genomineerde soundtrack van de speelfilm The Artist. ‘Het is een hele eer dat ze me vroegen’, aldus Paquet. De verhalen worden beeld voor beeld op doek geprojecteerd, waarbij delen subtiel omgezet zijn in animaties. Trompettist Pierre Drevet componeerde muziek voor Louis Armstrong en naast bestaande verhalen met Miles Davis en Charlie Parker tekende Paquet twee nieuwe, over de blues én over het BJO zelf.

Paquet combineert het striptekenen vaker met andere media, zoals theater, illustratie en tatoeage. Sinds september 2011 treedt hij als tekenaar ook live op, dankzij Tagtool. Met deze open source software, in combinatie met een tekenpad en een Playstation-controller, kunnen digitale tekeningen live geprojecteerd worden op elk oppervlak. Onder de naam Cyclop Max jammen Paquet en collega Gilliom op die manier met het trio van BJO-leider Frank Vaganée. Ook staan ze naast dj’s op de electroswing-feesten van Radio Modern, die populair zijn in clubs door heel Vlaanderen.

Paquet: ‘Ik zie in mijn wildste fantasieën ook wel crossovers met film. Ik beschouw mezelf in eerste instantie als een verhalenverteller. Dat kan door middel van een strip zijn of door middel van een illustratie of muurschildering, zolang ik maar kan tekenen’. Paquet is op dit moment bezig aan een nieuw boek, met Gilliom als scenarist. Paquet: ‘Het gaat over een verloren gewaande jazzplaat. Maar jazz is niét het hoofdthema van de strip.’ We zijn benieuwd. Ondertussen zal Graphicology ook nog uitgevoerd worden in België.

vr 10 feb: Graphicology in Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam >> ACTIE: Gebruik de code 'Paquet' voor 25% korting
wo 18 apr: Graphicology in 30CC, Leuven

De strips van Philip Paquet zijn verkrijgbaar bij uitgeverij Bries.