Christian Jongeneel
Animal'z - Enki Bilal
*****
Technische snufjes en fantastische dieren in Bilals klimaatapocalyps

De Bosnisch/Franse stripmaker Enki Bilal weet als geen ander apocalyptische wereldbeelden neer te zetten, bevolkt door bizarre machinerie, fantastische dieren en wanhopige mensen. In zijn recente boek Animal'z brengt hij zijn tekentechniek terug tot de essentie: zwart en wit krijt op grijs papier, met hier en daar wat blauwe en rode tinten. Die grafische toonzetting past perfect bij het verhaal. Ergens in de toekomst heeft een klimaatcatastrofe bijna al het leven op aarde onmogelijk gemaakt. De hemel is permanent verduisterd. Kleine groepjes mensen proberen te overleven en zich een weg te banen naar een van de afgelegen plekken waar de ramp niet heeft toegeslagen.

Het verhaal volgt enkele van hen, wier wegen elkaar kruisen: een avonturier, een gewezen huurmoordenaar, een jonge vrouw en een echtpaar met hun aangenomen dochter, die met ijsberen kan praten. En dan zijn er nog twee 'nihilistische duellisten', die elkaar Schopenhauer en Dostojevski citerend op de hielen zitten. Dat is een nogal uitgebreide cast voor een boek van 100 pagina's - waarmee direct het belangrijkste manco van Animal'z genoemd is. Net als bij eigenlijk al zijn werk heb je voortdurend het idee dat Bilal veel meer zou willen vertellen dan hij op papier zet. De lezer wordt voor wel heel erg veel raadsels geplaatst.

Een vergelijking dringt zich op met de gelauwerde roman The Road van Cormac McCarthy. Ook daarin is de aarde na een klimaatramp verduisterd en zoeken overlevenden een goed heenkomen. McCarthy concentreert zijn verhaal echter op een vader en zijn zoontje, zodat de karakters meer worden dan voorbijgangers. Dat maakt het verhaal des te indringender.

Nu kun je Bilal natuurlijk niet verwijten dat hij geen McCarthy is. Hij heeft zijn eigen stijl. Maar de neiging verhalen vol te proppen met personages, curieuze technische snufjes en onverklaarbare gebeurtenissen komt de samenhang van het plot niet ten goede. Het gevolg is dat de grafische sfeer van het album meer overtuigt dan het verhaal - maar die sfeer is zo perfect getroffen dat Animal'z een hoogtepunt is van het stripjaar tot nu toe.

Animal'Z - Enki Bilal
Casterman, € 18,99
ISBN: 9789030362500
Reacties
Dat maakt het verhaal des te indringender.
https://pngtoico.io
Kirby - 31-08-2020 11:19
카지노사이트
예스카지노
퍼스트카지노
더킹카지노
메리트카지노
샌즈카지노
조이카지노
로얄카지노
스타클럽카지노
아시안카지노
슈퍼맨카지노
개츠비카지노
33카지노
온라인카지노

카지노사이트
퍼스트카지노
더킹카지노
메리트카지노
샌즈카지노
33카지노
월드카지노
코리아카지노
럭키걸 Lucky girl (url) (mail) - 11-12-2020 09:12
Reactie toevoegen

naam:

e-mail:

website:

commentaar:

Geen HTML, URL's worden automatisch geconverteerd.