Michael Minneboo
Jean-Marc van Tol vertelt...
Mensen met verstand van zaken die met passie over hun onderwerp vertellen. Dat zie ik graag.

Bij DWDD kennen we Hans Aarsman die vanuit expertise foto's analyseert. Ook Joost Zwagerman mag een keer per maand een interessant verhaal houden over een bepaald kunstwerk. Eric Corton besprak een tijd lang via videocolumns cd's voor de NRC.

In de stripwereld hebben we Jean-Marc van Tol, de stripmaker van Fokke & Sukke, uitgever en de nieuwe presentator van het stripprogramma Beeldverhaal dat in oktober bij de VPRO op de buis komt.

Van Tol zet sinds deze week stripbesprekingen op YouTube. Erg leuk, ontspannen en interessant. Hieronder Van Tols bespreking van Rabatés Een tweede jeugd. Ik kreeg na het zien meteen zin om het album bij de stripwinkel te halen.Wat mij betreft zien we Van Tol binnenkort aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk.

Eerder besprak Van Tol Ghost World van Daniel Clowes en de Vlaamse stripmaker Willy Linthout, waar hij zelf ook een album van uitgaf.
Michael Minneboo
Beeldverhaal: Nieuw tv-programma over strips
In oktober komt er een nieuw stripprogramma op de buis, toepasselijk Beeldverhaal genoemd. Jean-Marc van Tol doet de presentatie.

De 8-delige tv-serie zal thematische afleveringen bevatten. Telkens zal er een stripfiguur als uitgangspunt genomen om een specifiek onderwerp te behandelen. Middels Superman zullen de superhelden aan bod komen. De aflevering over Olivier B. Bommel zal gaan over de Nederlandse strip en fabeldieren in de strip. Verder zullen onder meer manga en de undergroundstrip worden uitgelicht.

Gert Jan Pos, stripintendant bij het Fonds BKVB schreef de scenario's. De redactie bestaat verder uit Jean-Marc van Tol en Pieter Klok.

De eerste aflevering wordt 30 oktober om 22.55 bij de VPRO. Afleveringen duren ongeveer 25 minuten. Human Factor TV produceert het programma.
Stok en Van Tol Beeldverhaal
Expo Cartoons over literatuur
cartoons over literatuur
Op 16 april is er ook een literaire avond.