Natasja van Loon
Vincent - Barbara Stok
*****
(Nijgh & Van Ditmar, E 15,-)
‘Ik overdrijf de tinten expres om de ziel van het onderwerp te vatten,’ zegt Vincent van Gogh terwijl hij zijn collega’s zijn werk laat zien. Of liever: dat laat Barbara Stok hem zeggen, in haar stripbiografie van Nederlands’ beroemdste schilder sinds Rembrandt. Drie jaar geleden begon ze aan Vincent, op verzoek van het Van Gogh Museum, het Mondriaan Fonds en haar eigen uitgeverij. En wie toen dacht dat haar eenvoudige, ingetogen en heldere stijl wel erg ver lag van Van Goghs uitbundige en hartstochtelijke schilderstijl, krijgt ongelijk nu het boek er is. Dat komt vooral doordat Stok een zeer vaardige biografe blijkt - wat wil je met zoveel ervaring als autobiografische stripmaker - die een echt mens maakt van de man achter het werk.

Vincent concentreert zich vooral op Van Goghs ideeën over een zinvol leven - die juist in dit neoliberale tijdsgewricht relevanter lijken dan ooit - en op de relatie tussen de schilder en zijn broer. Hun briefwisseling wisselt ze af met Van Goghs leven in Zuid-Frankrijk. Daarbij blijft haar tekenwerk vintage Stok in de dialogen, maar schuurt het wonderschoon langs Van Goghs beeldtaal als ze ons door zijn ogen naar zijn onderwerp laat kijken. Ook knap is hoe ze dialoog steeds meer laat wijken, tot uiteindelijk nagenoeg alleen brief en beeld het verhaal nog maar vertellen. Maar het hoogtepunt bewaart ze voor het eind, als ze met het laatste plaatje bewijst hoeveel meer je inderdaad kunt zeggen met één beeld. Vincent zelf zou er trots op zijn geweest: Stok slaagt erin zijn ziel te vatten.

- - - - - - - - - -

Bij het boek hoort de expo Barbara Stok tekent Vincent van Gogh, die langs zes openbare bibliotheken reist. In de opstelling zijn de ateliers van de schilder en de striptekenares nagebouwd. In Van Goghs werkplaats staat het schilderij De zaaier uit 1888 centraal. In het atelier van Barbara Stok is te zien hoe zij zich bij het maken van haar strip door dit werk heeft laten inspireren. De deelnemende bibliotheken organiseren illustratieworkshops, lezingen, exposities en andere activiteiten gedurende de periode dat zij de presentatie in huis hebben. Kijk voor het aanbod op de website van de betreffende bibliotheken. De volgende bibliotheken doen mee:
· Groningen: 19 oktober t/m 21 november 2012
· Nijmegen: 23 november t/m 27 december 2012
· Maastricht: 28 december 2012 t/m 2 februari 2013
· Breda: 5 februari t/m 3 maart 2013
· Den Haag: 5 maart t/m 15 april 2013
· Almere: 16 april t/m 3 mei 2013