Alex van Bergen Bravenboer
Tales Of The Macabre - Edgar Allan Poe / Benjamin LaCombe
*****
ISBN: 978-1-936393-40-4, Archaia, € 24,95
De verhalen van Edgar Allan Poe (1809, Boston) worden gedreven door waanzin, obsessie, angst en de dood. Poe was een meester in het verkennen van de meest afgrijselijke weggestopte fantasieën die mensen hebben, maar niet willen onderkennen. Daardoor zijn het veelal gruwelijke verhalen, maar nooit ongeloofwaardig. Na een kort leven vol tragiek en slopende ziektes stierf de Amerikaanse auteur op 40-jarige leeftijd, naar verluidt straatarm en volkomen gedesillusioneerd. Zijn korte verhalen leken een afspiegeling te zijn van Poe’s eigen dramatische leven. Brede literaire waardering en erkenning ontving Poe pas jaren na zijn dood. Alom wordt hij beschouwd al een van de belangrijkste grondleggers van Gothic Horror en hangt er een cultachtige sfeer rondom zijn persoon.

Een aantal van Poe’s korte verhalen zijn opnieuw gepubliceerd in de bundeling Tales Of The Macabre, geïllustreerd door Benjamin LaCombe (1982, Parijs). Een gelukkige combinatie, want zijn tekenwerk straalt een bepaalde kilte uit, een type afstandelijkheid en angst wat Poe’s melancholische gehalte zelfs weet te versterken. Naast de prachtige prenten is er veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Keurig gebonden, harde kaft, linnen rug en rood op snee maken het boek een aanwinst in iedere open boekenkast.

Bewuste collectie bevat acht verhalen (o.a. Berenice, The Black Cat en The Fall Of The House Of Usher), Baudelaire’s bekroonde essay over Poe en korte biografieën. Indien je niet bekend bent met Poe’s werk is Tales Of The Macabre de perfecte kennismaking. Voor mensen die zijn werk tot in detail kennen, maar graag een mooi boekwerk in de kast hebben liggen is de bundeling een passende aanvulling in het interieur.