Beeldverhaal vanaf 29 oktober bij de VPRO
Stok en Van Tol Beeldverhaal
Nog een maandje slapen, maar dan is het werkelijk zover: vanaf zaterdag 29 oktober komt de VPRO met een nieuwe, acht-delinge serie over strips, getiteld Beeldverhaal. Presentator Jean-Marc van Tol, geestelijk vader van Fokke & Sukke, neemt de kijker mee in de wereld van de strip en laat zien wat er schuilgaat in de wereld achter de plaatjes. Van Suske & Wiske tot Jan, Jans en de kinderen en van Superman tot Astroboy: Beeldverhaal is een feest voor de fervente stripliefhebber en een openbaring voor de rest.

Niet eerder werd de strip als cultureel fenomeen op deze manier op televisie ontleed en in kaart gebracht. Net als muziek, literatuur en film, is strip een kunstvorm die iets overbrengt en invloed heeft. Hoe werkt dat? Welke strips zijn er? En welke zijn belangrijk geweest in de geschiedenis van de strip? Hoe wordt een getekend poppetje een icoon? Van Tol gaat op pad om antwoorden te vinden. Tijdens zijn zoektocht passeren onder meer Kuifje, Olivier B. Bommel, autobiografische strips, Manga en superhelden de revue. Ook gaat hij naar België, stripland bij uitstek en dompelt zich onder in de minder bekende undergroundstrips.

“Strips zijn veel leuker dan televisie, maar als je dan toch naar televisie kijkt, laat het dan in godsnaam over strips gaan.” Aldus van Tol.

Uitzending: vanaf zaterdag 29 oktober, 23.05 uur op Ned2 (8 afl. van 30 minuten)


Afleveringen:

Aflevering 1, 29 oktober: Jan, Jans en de kinderen
Sommige striptekenaars gebruiken hun eigen leven als inspiratiebron. Hoe ver kun je daarin gaan en hoe eerlijk moet je zijn? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen), Barbara Stok (Barbara Stok) en Gerrit de Jager (familie Doorzon en Zusje)

Aflevering 2, 5 november: Superman
Waarom is de Amerikaanse superheldenstrip zo populair in de VS en wat maakt de superhelden zo typisch Amerikaans? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Chris Claremont (scenarist X-men), David Finch (tekenaar/scenarist “Batman the Dark Knight, Jonathan Ross (presentator en stripverzamelaar)

Aflevering 3, 12 november: Olivier B Bommel
Wat maakt de Bommel strips zo bijzonder? En wat is de invloed van Marten Toonder op de Nederlandse strip? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Dick Matena (tekenaar), Hans Matla (stripverzamelaar), Pieter Steinz (chef boeken NRC)

Aflevering 4, 19 november: Kuifje
Welke rol heeft Kuifje gespeeld bij het ontstaan van de moderne Europese strip. Hoe hou je Kuifje nog levend onder de huidige striplezers? En welke invloed heeft Hergé gehad? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Joost Swarte (tekenaar en Kuifjekenner), Henk Kuijpers (tekenaar Franka)

Aflevering 5, 26 november: Astroboy
Manga is de Japanse stijl van strips maken. Waarom is manga zo typisch Japans en hoe komt het dat Manga in Japan zo enorm populair is? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Yoshihiro Tatsumi (beroemde Japanse tekenaar), Haruko Kashiwagi (mangatekenares).

Aflevering 6, 3 december: Mr. Natural
De Underground-strip is een alternatieve stroming die in Amerika ontstond en in Nederland navolging kreeg. Maar bestaat underground nog wel? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Jerry Moriarty (Amerikaanse undergroundtekenaar), Peter Pontiac (tekenaar), Evert Geradts (tekenaar en oprichter undergroundblad “Tante Leny presenteert”)

Aflevering 7, 10 december: Suske & Wiske
België is een belangrijk stripland. Iedereen kent Suske & Wiske, maar er is ook een belangrijke nieuwe generatie stripmakers. Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Toon Horsten (stripjournalist), Brecht Evens (striptekenaar), Luc Morjaeu en Peter van Gucht (tekenaar en scenarist Suske & Wiske)

Aflevering 8, 17 december: Sigmund
Iedere dag beginnen veel mensen de dag met een krantenstrip. Over tekenaars die iedere dag grappig moeten zijn. En wat is dat dan, humor? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Peter de Wit (tekenaar Sigmund), Ronald Giphart (schrijver/humorspecialist), Mark Retera (tekenaar Dirkjan).