Alex van Bergen Bravenboer
Jamie Hewlett & Alan Martin - The Hole Of Tank Girl
*****
(ISBN: 978-0-857-68744-9, Titan Books, € 92,99)
Wie kent haar nog? Het ongelofelijk stoere sexy wijf met de gemene grijns en sadistische kop die de ballen uit je broek knalt met haar ubercoole tank. U weet wie ik bedoel: Tank Girl, stripfiguur van het britse duo Jamie Hewlett en Alan Martin. In 1988 maakte de wereld voor het eerst officieel kennis met Tank Girl in het Britse stripblad Deadline. Knotsgekke gebeurtenissen over een meisje woonachtig in een tank die een spoor van chaos en vernieling achterliet. Hoewel verhaaltechnisch niet bijzonder, sloeg de mengeling van extreem geweld, attitude, popcultuur en chaotische tekeningen enorm aan. Het duurde niet lang voordat TG uitgroeide tot een fenomeen. Het succes bracht TG in 1995 zelfs naar de bioscoop.

Waarschijnlijk hevig teleurgesteld door de enorme flop van de film besloot het Britse duo de samenwerking te beëindigen. Bovendien wilde Hewlett andere uitdagingen aangaan (de band Gorillaz). TG leek een vroege dood gestorven. Ruim tien jaar later werd de comic gereboot mét Martin, maar zonder Hewlett. Het succes van weleer werd niet meer behaald.

Exact 25 jaar na de eerste Tank Girl-publicatie is het volledige werk van Hewlett en Martin verzameld in een prachtige uitgave bestaande uit ruim 350 pagina’s. Het bevat alle comics in chronologische volgorde gedrukt op dik papier in encyclopedie formaat, keurig gebonden met een stevige opbergcassette. Dat maakt van dit boekwerk een niet te missen bezit. Tel daarbij op enkele schetsen van Hewlett himself, het intro van Martin plus handtekening en je hebt het over cultuurgoed. Over de kleine honderd euro wat dit allemaal moet kosten, zwijgen we dan maar.