*****
(eigen beheer, €6,-)
Bas de Ruiter tekent autobio. De Rotterdamse kroegtijger, freelance illustrator, gescheiden vader en ‘oudere jongere’ publiceerde de korte stripjes eerst online. Verzameling #1 is zojuist verschenen op Amerikaans comicformaat, gedrukt op dun papier. Bas belandt telkens in dezelfde situaties die hij met een flinke scheut zelfspot bekijkt: bij gebrek aan inspiratie even naar de stamkroeg, altijd speurend naar vrouwen, die er vaak al even ongewassen uitzien als hij. Bas in de weer met oude elpees, worstelend met een tekenopdracht of met zijn ex. Wat ervan waar is en wat niet moet de lezer zelf maar uitvissen. Prima recept want zo blijft hij weg van al te veel zelfbeklag. Zijn handschrift is een mengvorm van traditionele stripstijlen in de hoek van Gerrit de Jager’s Familie Doorzon, inclusief grote neuzen en ballonnentieten. Bas in stripvorm is een stadse Lucky Luke die zijn zieligheid met trots rondsjouwt en niet vies is van studentikoze dialogen. De anatomie rammelt nogal en hier en daar kom je een taalfout tegen, maar dat wordt gecompenseerd door creatief gebruik van kleurvlakken en speelse pagina-indeling.

De stripjes zijn vooral leuk als je zelf in Rotterdam woont en freelance tekenaar bent. De herkenbaarheid sloeg aan. Daar moet meer uit te halen zijn, dacht de Ruiter. Zo bedacht hij een creatieve oplossing om de crisis door te komen: Rotterdamse bedrijven kunnen adverteren in Veertig Plus door een rol in de strip te kopen. Dat waren tot nu toe vooral kroegen als de Vagabond, NRC, De Bel en Sijf. Hopelijk gaan ook andere bedrijven zich inkopen, zodat Bas’ belevenissen zich op meer verschillende plekken gaan afspelen. Dat zal de strip zeker goed doen. Ik zou hem wel eens in de bibliotheek of bij Harolds Grafik willen zien… De strip is digitaal geletterd. Bijna achterin de comic aangekomen is daar plots een handmatig geletterde pagina. Dat ziet er veel beter uit; meer daarvan graag! Bas in stripvorm, de eeuwige student, openhartig, onschuldig en charmant. Hij zou zomaar je vriend kunnen worden.

De comic komt elke 2,5 maanden uit, is niet te koop in de winkel, maar wel in diverse Rotterdamse bars en via zijn website .