De toestand van de (strip)wereld
Nederlands Stripmuseum te Groningen houdt vinger aan de pols met symposium en forum
Het Nederlands Stripmuseum in Groningen bestaat vijf jaar en viert dat onder meer met een symposium over de productie en promotie van Nederlandse strips, op zaterdag 20 juni. Plaats van handeling: Huis de Beurs aan de Vismarkt in Groningen, van 13.30 tot 16.00 uur. Sprekers op het symposium zijn Pieter van Oudheusden (‘Stripsubsidies in Vlaanderen’), Rudi de Vries (‘De Nederlandse stripwereld, van wildwest tot reservaat’) en Joost Pollmann (‘Stripmaker zoekt kunstacademie’).

Voorwaar, het zijn momenteel mooie tijden voor de Nederlandse strip. Op papier. Maar hoe zal dat in de praktijk lopen? Om daar meer licht op te werpen wordt er na het symposium een forumdiscussie gehouden onder leiding van Jos van Waterschoot
Enkele van de stellingen die tijdens het symposium aan bod zullen komen zijn:
- Een opleiding voor striptekenaars levert wellicht meer striptekenaars op, maar dat verhoogt de vraag naar strips niet en is al evenmin een garantie voor een betere kwaliteit strips;
- De strip zal nooit groot worden in een conservatief land als Nederland;
- De Nederlandse strip wordt niet serieus genomen omdat de Nederlandse strip zichzelf niet serieus neemt;
- Promotie van de strip kan alleen tot meer waardering voor de strip leiden als strips ook breder verkrijgbaar zijn dan nu het geval is.
In het forum hebben zitting: striptekenaars Joost Swarte en Jean-Marc van Tol, Zone 5300-redacteur Tonio van Vugt, Michel Koster, journalist/stripintendant Gert Jan Pos en Sytze van der Zee van Comic Design, de nieuwe stripopleiding op ArtEZ Art & Design Zwolle.

De toegang is gratis, maar stuur wel even even een mailtje naar: uitnodiging@stripmuseumgroningen.nl