Zaterdag 17 september in Electron, Breda, 20.00 uur. Gratis toegang, Cartoonjocks als toetje!

Aanstaande zaterdagavond vindt in Electron (Belcrumweg 19 te Breda) de afsluiting plaats van het Graphic And:-festival met een Zone 5300-talkshow over graphic novels. Ja, die talkshows zijn er al vaker geweest (hoewel nooit genoeg), maar waar vond u eerder een line-up met Peter de Wit, Erik Kriek, Merel Barends en Tim Enthoven?

Vier generaties stripmakers praten met ondergetekende over het vak en hun kersverse dan wel aankomende graphic novels. De 27-jarige Enthoven gooide hoge ogen met zijn ontroerende debuut Binnenskamers, dat ondanks zijn experimentele en afwijkende uitvoering door zijn uitgever De Harmonie een ‘seller’ wordt genoemd - een herdruk is niet ver weg. Bij diezelfde uitgeverij verschijnt in de eerste week van oktober de eerste ‘grafische novelle’ van veteraan Peter de Wit: Het lege nest. Peters bekendste creatie Sigmund speelt daarin een bijrol, maar de hoofdrol is voor een vader (Peter zelf?) die alleen thuis achterblijft wanneer de kinderen het huis verlaten en moeder het te druk heeft met haar carrière. Ondertussen werkt Erik Kriek gestaag door aan zijn Lovecraft-adapatie Het onzienbare en andere verhalen, dat begin volgend jaar zal verschijnen bij Oog & Blik (een voorproefje kon u al lezen in Zone #92 van 2010). Merel Barends tot slot werkt aan een intense beeldroman over haar jong gestorven broertje, Olaf Koning getiteld (zie afbeelding hieronder). Enkele pagina’s zijn al te zien op de expo Nieuw (Strip)Talent, en ik had het grote voorrecht de eerste 80 pagina’s al te mogen lezen. Als alles volgens plan verloopt, verschijnt ook dit boek in 2012 bij Oog & Blik.

De avond wordt feestelijk afgesloten met de inmiddels vermaarde Cartoonjocks. Die behoeven eigenlijk geen introductie meer, maar voor de niet-geïntiteerden: tekenaars Ckoe en Nozzman tekenen live, met de hand, de meest uitzinnige beelden op muziek. En op die muziek mag gedanst worden. En wie weet: als Peter, Erik, Tim en Merel zich die avond dapper genoeg voelen, tekenen ze wellicht een potje mee. We hopen u te zien in Elecron!

De avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Meer info hier.