De Zone 5300 Vlaanderen-special gepresenteerd op Strip Turnhout
Zone Vlaanderen-special cover 2009

De Vlaanderen-special van Zone 5300 is uit en zal op Strip Turnhout gepresenteerd worden. Strip Turnhout is een tweejaarlijks stripfestijn in, u raadt het wellicht al, Turnhout te België dat dit weekend plaatsvindt. Ook de Zone-redactie daar aanwezig met een speciaal programma.

In Zone 5300 #88 - de Vlaanderen-special - wordt de loep gericht op de Vlaamse stripcultuur: België heeft de reputatie een land te zijn met een goed stripklimaat. Maar is dat wel zo? Wat kunnen wij van onze zuiderburen leren? En bestaat België heden ten dage nog wel? In een uitvoerig achtergrondartikel geeft Zone 5300 antwoord op al die vragen.

De fraaie cover van #88 werd gemaakt door niemand minder dan grand old man Herr Seele!

Verder bevat deze propvolle Zone een interview met stripschilder Gerolf van de Perre die enige tijd in China verbleef en daar zijn eerste beeldverhalen situeerde. De strips in dit nummer zijn van zowel Vlaamse als Nederlandsche makelei. Onder andere van Serge Baeken en Brecht Evens, Jeroen Janssen, Stedho en Maarten de Saeger. Ook Cowboy Henk door Kamargurka en Herr Seele is van de partij. Het niet eerder gepubliceerde Exit-oma van Edward van de Venkel en Floor de Goede staat ook in dit nummer. Dit korte stripverhaal stond niet in de stripgedichtenbundel Draken met stekkers omdat het te ontoegankelijk en te gruwelijk zou zijn voor kinderen. Zonde om in de la te laten liggen, vonden wij.

Ook in dit nummer weer een blik in de dummy van een stripmaker. Dit keer is dat het schetsboek van Kapreles (Yves Albrechts). Geen onbekende voor de trouwe Zone 5300-lezers, want zijn uit duizenden herkenbare illustraties sierden al enkele korte verhalen en waren terug te vinden in de muziekrubriek.

De Zone in Turnhout
Tijdens Strip Turnhout exposeert de Zone 5300 originelen, covers, nooit eerder gepubliceerde pagina's van Zone-auteurs en parafernalia uit haar vijftienjarige geschiedenis. Stripmaker Jan Vriends is in vol cowboyornaat (en met huifkar!) aanwezig om het album van Cowboy John te promoten. Ook zullen videoreportages van stripjournalist en videomaker Michael Minneboo te zien zijn. Hij interviewde in het afgelopen jaar onder andere Serge Baeken, Jan Vriends, Tonio van Vugt, Hallie Lama en maakte reportages over de Lamelos-veiling in stripwinkel Lambiek en de Stripdagen in Houten. Liefhebbers kunnen bij de Zone 5300-stand een unieke button laten maken van materiaal uit oude Zone-nummers. Kortom: tot ziens in Turnhout dit weekend!

Let op: Update!!!
Op zaterdag en zondag zijn er doorlopende programma's met striptekenaars uit de gelederen van Plots, Pulp Deluxe, De Lijn en Zone 5300 zelf. Op zaterdag is er o.a. een sketchbattle met deze tekenaars (er kan er maar één winnen!), en op zondag zijn er van 14.00 tot 17.00 uur optredens van Jan Vriends, The Incredibly Ladykillers en The Red Rum Orchestra. Het onbetwiste hoogtepunt zal echter komen van De Grote Strip en Cartoon Teken Workshop Show door Kito en Vincent in 't Hout. Deze begeesterde Zone 5300-tekenaars volgden een groot gedeelte van hun opleiding in het beroemde striptekenklooster van Delhi, alwaar zij onder leiding van de Goeroe Hergemushnamoerthi (zijn naam wordt geheiligd en getekend driemaal) zijn ingewijd in de tantala van het striptekenen. Deze kennis stellen zij kosteloos aan u beschikbaar om het getekende beeld over moeder aarde te verspreiden. Inclusief cursus Veilig Striptekenen!
Zie voor het volledige showprogramma de site van Plots Stripmagazine.