Christian Jongeneel
Animal'z - Enki Bilal
*****
Technische snufjes en fantastische dieren in Bilals klimaatapocalyps

De Bosnisch/Franse stripmaker Enki Bilal weet als geen ander apocalyptische wereldbeelden neer te zetten, bevolkt door bizarre machinerie, fantastische dieren en wanhopige mensen. In zijn recente boek Animal'z brengt hij zijn tekentechniek terug tot de essentie: zwart en wit krijt op grijs papier, met hier en daar wat blauwe en rode tinten. Die grafische toonzetting past perfect bij het verhaal. Ergens in de toekomst heeft een klimaatcatastrofe bijna al het leven op aarde onmogelijk gemaakt. De hemel is permanent verduisterd. Kleine groepjes mensen proberen te overleven en zich een weg te banen naar een van de afgelegen plekken waar de ramp niet heeft toegeslagen.

Het verhaal volgt enkele van hen, wier wegen elkaar kruisen: een avonturier, een gewezen huurmoordenaar, een jonge vrouw en een echtpaar met hun aangenomen dochter, die met ijsberen kan praten. En dan zijn er nog twee 'nihilistische duellisten', die elkaar Schopenhauer en Dostojevski citerend op de hielen zitten. Dat is een nogal uitgebreide cast voor een boek van 100 pagina's - waarmee direct het belangrijkste manco van Animal'z genoemd is. Net als bij eigenlijk al zijn werk heb je voortdurend het idee dat Bilal veel meer zou willen vertellen dan hij op papier zet. De lezer wordt voor wel heel erg veel raadsels geplaatst.

Een vergelijking dringt zich op met de gelauwerde roman The Road van Cormac McCarthy. Ook daarin is de aarde na een klimaatramp verduisterd en zoeken overlevenden een goed heenkomen. McCarthy concentreert zijn verhaal echter op een vader en zijn zoontje, zodat de karakters meer worden dan voorbijgangers. Dat maakt het verhaal des te indringender.

Nu kun je Bilal natuurlijk niet verwijten dat hij geen McCarthy is. Hij heeft zijn eigen stijl. Maar de neiging verhalen vol te proppen met personages, curieuze technische snufjes en onverklaarbare gebeurtenissen komt de samenhang van het plot niet ten goede. Het gevolg is dat de grafische sfeer van het album meer overtuigt dan het verhaal - maar die sfeer is zo perfect getroffen dat Animal'z een hoogtepunt is van het stripjaar tot nu toe.

Animal'Z - Enki Bilal
Casterman, € 18,99
ISBN: 9789030362500