Flamboyante Vlaming terechte stoutmoedigheidskampioen

De Vlaamse tekenaar Brecht Evens (25) won afgelopen weekend op de 38e editie van het stripfestival in Angoulême - het grootste stripfestival in Europa - de Prix de L’Audace, ofwel prijs voor de stoutmoedigheid, voor zijn uitzonderlijke en vernieuwende boek Ergens waar je niet wil zijn, in het Frans vertaald als Les Noceurs (de feestvierders). Evens zet hiermee de zegetocht voort die hij in juni 2010 begon toen hij de eerste editie van de Willy Vandersteenprijs won.

Ergens waar je niet wil zijn, uitgegeven door het Vlaamse Oogachtend, is inmiddels niet alleen in het Frans vertaald (Actes Sud), maar ook in het Engels (Drawn & Quarterly) en het Duits (Reprodukt). Vertalingen in het Spaans (Sins Entido), het Italiaans (Comma 22) en het Koreaans (Open Books) staan op stapel. Het Vlaams Fonds voor de Letteren laat weten dat de contracten al getekend zijn.
Evens’ boek is dan ook een alleszins terechte stoutmoedigheidkampioen, omdat het uitblinkt door de gedurfde manier waarop het de mogelijkheden van het medium strip onderzoekt. Beproefde stijlmiddelen als tekstballonnen en kaders laat hij achterwege, de tekeningen zijn uitgewerkt zonder contourlijnen en zijn dynamische, met inkt geschilderde overloop van kleurschakeringen is een grafische innovatie die de leesbaarheid nergens in de weg zit. Het verhaal is bovendien opvallend rijp, met sterke dialogen, en overstijgt elke indeling in een genre.

De Fauves
De Prix de L’Audace is een van de tien Fauves die jaarlijks op het Franse festival worden uitgereikt; in stripland zijn deze prestigieuze prijzen vergelijkbaar met de Oscars. De Belgen waren over de gehele linie succesvol aanwezig op Angoulême, ook de Vlaming Olivier Schrauwen was dit jaar genomineerd voor de Prix de l’Audace, met zijn eveneens grensverleggende vertelling De man die zijn baard liet groeien (zie recensie in Zone 5300 #91). De Waalse Dominique Goblet, bekend van Net doen alsof is ook liegen, mocht vorig jaar al groot succes oogsten toen ze de oeuvreprijs van de École Européenne Supérieure de l’Image in ontvangst nam. Bij deze prijs, die alleen de meest gerespecteerde auteurs ten deel valt, hoort een solotentoonstelling die tevens in Angoulême te bezichtigen was. Daarnaast was ze ook dit jaar volop in de race, dankzij haar nominatie voor de albumprijzen met haar meest recente boek Chronographie.

Voor rechtstreeks verslag van de prijsuitreiking, lees ook Gert Meesters in Knack, zie link onder titel.