Matthijs de Jonge
Paus - Clarão
*****
(-)
De Portugese band Paus maakt opgewekte,  grotendeels instrumentale pruts- en peutermuziek met een gruizig randje. Twee drummers (vandaar de bandnaam: "paus" betekent: "stokjes"), een bassist en een keyboardspeler teisteren je oren met een zeer plezierig amalgaam van fijn schurende sampletjes, vette overstuurde bassen en opzwepend trommelwerk.

In grote lijnen beweegt de band zich in hetzelfde genre als Engelse instrumentale rockbands als Errors, Alt-J of het hier onlangs nog besproken Plank. Behalve door sporadisch gebruik van de Portugese taal onderscheidt Paus zich van deze bands door een grotere rol weg te leggen voor de drums, overigens zonder dat "Clarão" ook maar ergens ontspoort in een kakofonie van percussief lawaai. Dat is trouwens best opmerkelijk. Paus speelt namelijk met zo'n ongelooflijke energie en scheert regelmatig zo dicht langs de afgronden van de chaos dat het gerust een wonder mag heten dat deze plaat niet ook maar één keer uit de rails loopt.

In eigen land gelden de vier heren, binnen de serieuze popmuziek althans, als sterren en verzorgen ze voorprogramma's van grote namen als Radiohead. Nu moet de rest van Europa veroverd gaan worden. In januari stonden ze op Eurosonic, deze zomer werden wat kleinere festivals aangedaan en nu is er dus Clarão, waarmee ook de huiskamerluisteraar overtuigd moet worden. Gezien de kwaliteit van deze plaat moet dat geen enkel probleem worden. Beluister eens een track in de Soundcloud en op YouTube.