Sandra de Haan
Alt-J - An Awesome Wave info
*****
(Infectious / PIAS)
Deze band is alleen om de naam al een vreemde eend in de bijt. In de wiskunde is de letter delta het teken voor verandering, op het scherm te krijgen met de combinatie Alt-J op een Apple toetsenbord. Na enig zoekwerk blijken hier geen wiskundige types achter schuil te gaan, maar vier literatuur- en kunststudenten uit Leeds. Zo'n perfecte debuutplaat kom je niet alle dagen tegen. Hij doet vanaf het piano intro meteen de oren spitsen: hier gebeurt iets! Op An Awesome Wave smeden ze een eigenzinnige mix van electronica, rock en triphop met een vleugje folk. Een indrukwekkende plaat met opzwepende rock vol inventief drumwerk (beluister de knettergoeie single Breezeblocks) , maar ook subtiele akoestische mijmeringen en a capella interludes.

De flexibele stem van Joe Newman heeft een enorme zeggingskracht. Ook de stukjes samenzang zijn erg fijn. Vooral wanneer zijn stem de hoogte in gaat, heeft de muziek ook vanwege de slimme composities, afwijkende ritmes, gitaarspel en sfeer wel iets weg van Radiohead. Fans van Dirty Projectors zal dit zeker bevallen.

Op hun homepage altjband.com staan ze pontificaal niet met hun vier gezichten in beeld, waarmee ze de band blijkbaar met mysterie willen omkleden. Dit is echt zo'n plaat die je iedereen in de handen wilt drukken, gewoon omdat hij simpelweg awesome is. Gelukkig wordt dat de mens makkelijk gemaakt: hij is in zijn geheel te horen in de Soundcloud . An awesome wave komt 28 mei uit en zal in de top 10 van 2012 niet gaan ontbreken. De heren zijn geprezen. Amen.