Sandra de Haan
Various Artists - Warp20 (chosen)
*****
(Warp / V2 music)
Het Engelse Warp-label heeft om het twintigjarig bestaan te vieren een dubbele verzamel-cd uitgebracht. Een echte must have voor de fans en een handige introductie voor wie maar enkele Warp-acts kent en er meer hoopt te ontdekken. Als je de Warp-sound zou moeten omschrijven kom je waarschijnlijk uit op hectische drum & bass met diepe bassen (Autechre, Aphex Twin). Deze verzameling laat zien dat Warp meer te bieden heeft. Het dromerige, dik zeven minuten durende Spangle van Seefeel en het sonische geweld van Autechre liggen een flink eind uit elkaar. Plaid is veel meer gitaargedreven en bij Nightmares on Wax en Jamie Lidell hoor je zelfs soulzangers. Grizzly Bear klinkt als druggy folktronica. De wazige vocalen en galmpiano in Colorado zorgden helaas wel voor een van de saaiste tracks.

Tien nummers zijn door fans via warp20.net gekozen. Publiekslievelingen Aphex Twin, Autechre en Boards of Canada hebben beide twee tracks gekregen, Squarepusher zelfs drie. Labelbaas Steve Beckett koos de andere 14 nummers uit: deels nieuw, deels ouder niet eerder uitgebracht materiaal. Hij kiest duidelijk voor minder voor de hand liggende nummers, waardoor het niet bepaald een voorspelbare best of is geworden. Maar erg divers is de collectie nu ook weer niet, wat wel te verwachten viel van een label met zo’n duidelijk eigen gezicht. Een ritmische elektronische basis is toch wat alles met elkaar verbindt, van de dansbare clubhouse van LFO tot de mitrailleur-beats van Aphex Twin. Grote afwezige is helaas de knip-en plakkunstenaar Prefuse 73. Die had met zijn baanbrekende hip-hop-scratchcollages toch niet mogen ontbreken. Het onbekendere Flying Lotus opereert een beetje in dezelfde richting en staat er gek genoeg wél op. Die kon wellicht wel wat extra promotie gebruiken. Ook te horen zijn: Battles, Xeper, Clark (mooi!), Luke Vibert (zeperd), Jimmy Edgar en Mike Ink. De limited luxe box-set bevat ook een catalogus van 192 pagina’s. Daarin staan coverontwerpen van álle Warp-releases van 1989 tot augustus 2009, gemaakt door onder andere Designers Republic, Julian House, Build, Universal Everything en Kim Hiorthøy.
Reacties
een recensie die wel erg kort door de bocht redeneert. "mooi" en "saai" als waardeoordelen over complexe electronica doen weinig eer aan de diepgang die dit legendarische label biedt. nu moet ik toegeven dat het een vrij platte release is, die lijkt te suggereren dat warp na de jaren 90 weinig waardevols meer heeft uitgebracht. n greatest hits + nieuwere acts pushen.
Dan vind ik dat de warp dvd een stuk meer overzicht bood. maar toen was het slechts 15 jaar warp.
bez - 12-10-2009 13:00
ik wou dat ik genoeg geld had voor de luxe box-set.
barend bloemkool - 03-11-2009 14:06
Reactie toevoegen

naam:

e-mail:

website:

commentaar:

Geen HTML, URL's worden automatisch geconverteerd.