Sandra de Haan
Clemens Krijger - Ghost Tracks
*****
(Eigen beheer)
Filmmuziek kun je ook componeren zonder film. Dat laat de Overijsselse ‘beeldend componist’ Clemens Krijger horen op Ghost Tracks. Twintig instrumentals van 1 tot pakweg 3 minuten passeren de revue. Filmmaker Peter Delpeut schreef een voorwoord en bedacht er meteen scènes bij. Niet lezen, gewoon luisteren. Krijger maakt muziek voor televisie, radio en theater. Hij houdt van kraakhelder geluid, glad en klassiek. De tracks zijn van gelijkmatig tempo en melancholiek van sfeer, zonder breaks of andere gekke dingen. Niet geschikt voor actiefilms of komedies dus, maar wel voor serieus drama of documentaires. Synthesizers vormen meestal de basis, met daar overheen violen, contrabas, piano, cello en saxofoon. Twaalf muzikanten werkten aan het project mee, inclusief Krijger zelf op gitaar.Filmmuziek moet ondersteunend zijn en niet teveel de aandacht opeisen. Dat is wel gelukt: dit is geen spannende plaat. Met film erbij zou het wel werken, niet als autonome plaat. Maar zo is Ghost Tracks ook niet bedoeld. Het is een professioneel, maar ook wel wat gezichtsloos product geworden. De sound is daarbij nogal gedateerd, erg jaren ’80. Dat ligt voor een groot deel aan de productie met veel galm en het tergend keurige saxofoonspel. Veel stukken beginnen soms veelbelovend, maar zodra de sax de maten fantasieloos binnen de lijntjes in begint te kleuren, is de spanning weg. De steriele toonladders veranderen zo menig stuk in liftmuziek. Jammer, want met het compositietalent van Krijger zit het wel goed. De passages met alleen harp, piano of accordeon zijn een welkome afwisseling, want: zonder sax. De betere stukken doen denken aan Michael Brook, een Canadese soundtrackcomponist (van o.a. Albino Alligator). Entrada, met lang doorbrommende synthesizerakkoorden, doet een beetje denken aan Angelo Badalamenti, maar dan zonder de sinistere sfeer. Ghost Track 4 heeft weer iets van Pink Floyd. Voor elk wat wils. Op Ghost Track 3 probeert een elektrische gitaar voor enige opschudding te zorgen, maar ook deze is zo keurig bespeeld, dat het effect minimaal is. Al met al is Ghost Tracks een bruikbare selectie soundtracks voor documentairemakers en andere professionals in de audiovisuele hoek. De cd is voor 12 euro (incl. verzendkosten) te bestellen op: www.beeldendcomponist.nl
Reacties
Dat klinkt niet echt als een opvallende plaat. Vind het eigenlijk een raar idee dat iemand een soundtrack maakt zonder dat daar een film aan verbonden is. Het mooie aan goede soundtracks is dat je de sfeer van de film in huis kunt halen, nog eens mooie passages kunt beluisteren en aan scenes kunt terugdenken. Kortom: een soundtrackalbum is een prima middel voor het vergroten en verlengen van de filmervaring. Ik zie daarom het nut van Ghost tracks niet zo in.
Mike (url) (mail) - 30-06-2009 14:13
zeg Mike, heb je Ghost tracks ook zèlf beluisterd? Ik wèl namelijk en ik ben het niet helemaal met Sandra en jou eens.
Ik vind het juist wèl een opvallende plaat. Opvallend omdat de luisteraar wordt uitgenodigd tot het vormen van eigen beelden en bedenken scenes en dat lukt in mijn geval prima. Dit is een frisse en verrassende afwisseling in een cultuur waarin de eigen fantasie van de consument steeds meer wordt gesmoord in hapklare brokken

Ook vind ik het interessant dat jij vindt dat muziek "nut" moet hebben. Oeps, dan mag ik mijn platenkas wel decimeren ;-)
Jan (url) (mail) - 08-07-2009 09:18
@Jan: Nee, ik heb de plaat niet zelf geluisterd. Na het lezen van de recensie had ik daar geen behoefte meer aan. Niet mijn soort ding, want ik lees het volgende: "Het is een professioneel, maar ook wel wat gezichtsloos product geworden. De sound is daarbij nogal gedateerd, erg jaren ’80. Dat ligt voor een groot deel aan de productie met veel galm en het tergend keurige saxofoonspel. Veel stukken beginnen soms veelbelovend, maar zodra de sax de maten fantasieloos binnen de lijntjes in begint te kleuren, is de spanning weg. De steriele toonladders veranderen zo menig stuk in liftmuziek."

Maar prima natuurlijk als jij er wel plezier aan beleefd hebt. En ik zou m'n platenkast gewoon lekker laten zoals die is :)
Mike (url) - 22-07-2009 11:47
Reactie toevoegen

naam:

e-mail:

website:

commentaar:

Geen HTML, URL's worden automatisch geconverteerd.