Sandra de Haan
Joost van Oosten Band - At A Bullfight
*****
(Goldene Pave Records)
Jazz is in het Rotterdam van nu niet zo groot als het een paar decennia geleden was. Toch gebeuren er nog steeds interessante dingen, al zijn die niet altijd even zichtbaar voor wie niet de juiste zaaltjes en zolders bezoekt. Jezelf in de kijker spelen doe je effectiever met een cd. Dat heeft Joost van Oosten goed begrepen: hij nam vorig jaar een zeventig minuten durende zinderende jazzsessie op, getiteld At A Bullfight. Van Oosten was in de jaren 80 vaak te vinden in jazzcafé Thelonious, centrum van de Rotterdamse jazzscene. Daar leerde hij onder andere drummer Arthur Scova kennen, een oude rot in het vak waarmee hij in verschillende bandjes speelde. Toen hij saxofonist Jason Turner ontmoette was het gauw bekeken: de Joost van Oosten Band was een feit.

Van Oosten maakte deel uit van de Rotterdam Improvisation Pool (R:IP) en speelde op North Sea Jazz Around Town. De nummers op At A Bullfight kennen nogal wat dynamiek en gaan van ingetogen en romantisch naar opzwepende rock-n-roll-achtige passages. Van Oosten lijkt regelmatig een ware adhd-er achter de piano, maar houdt de touwtjes altijd stevig in handen. Geen oeverloze freejazz, maar goed te volgen composities met kop en staart. Inspiratie haalt hij uit de platen van Willem Breuker, Cecil Taylor, Charles Mingus, John Coltrane en Keith Jarrett. Standards zul je hen niet horen spelen; ze gaan altijd uit van improvisatie en eigen composities. Beluister hier een opname van dik een half uur voor ‘Live uit Lloyd’ van TV Rijnmond.

Het muzikale huwelijk hield helaas geen stand dus het trio is niet meer live te zien, maar van Oosten is alweer bezig met het bij elkaar krijgen van een zesmans formatie met een percusionist, drummer, twee blazers en een bassist. Op de hoogte blijven van de vorderingen kan via Facebook. Het smaakvol vormgegeven uitklaphoesje bevat een boekje met 10 gedichten van Anne Büdgen, begeleid door 10 energieke verf-improvisaties van Chris van Harskamp. Six Pack: “Zes keer de voet tussen de deur / zes keer het klappen van de zweep / zes keer spelen / zes bier alstublieft / zes spieren / zes tig sigaretten / zes verdronken zinnen / zes handen op een buik / zes seconden / zes voltes / zes holten / zes stilten / zes geboorten / van geluid.” Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Maarten Mooijman tijdens de cd-presentatie in café Ari.