Sandra de Haan
J Mascis - Tied To a Star
*****
(Sub Pop / De Konkurrent)
Joseph Donald Mascis - beter bekend als J Mascis - loopt al tegen de 50, maar voor hem lijkt de tijd stil te staan. Hij blijft onvermoeibaar platen uitbrengen, waarop ook nog eens koppig al bijna dertig jaar niet van het gekozen pad wordt afgeweken. Je kunt het stijlvastheid noemen of creatieve stagnatie. Of zijn liedjes je weten te raken of niet bepaalt waarschijnlijk hoe dat oordeel uitvalt. Hij is er zich natuurlijk zeer bewust van dat hij de dinosaurus van de indierock is; het eerste liedje heet niet voor niks Me Again.

Mascis maakte vanaf half de jaren 80 de podia onveilig met zijn noisetrio Dinosaur JR, dat nog altijd bestaat (in 2012 maakten ze nog een plaat). Hij speelt ook in andere bands en solo knalt hij er nog geregeld platen uit. Tied To a Star is de zesde soloplaat alweer. Voornamelijk akoestische gitaar en een beetje piano begeleiden deze keer zijn karakteristieke kraakstem. Zijn teksten brengen een mix van melancholie, introspectie en berusting. Daar geen verrassingen en muzikaal is de plaat ook meer van het heerlijke zelfde. Eigenlijk is alleen de sound veranderd. Van een bak noise met veel wahwah-pedaal naar steeds beter opgenomen, dus helderder klinkende liedjes. Vals zingen is nooit een probleem geweest en ook nu doet hij dat met verve. De plaat opent ingetogen, gevolgd door de vrolijke uptempo single Every Morning, met het refrein “Every morning makes it hard on me.” Ja, het het leven van een rock God valt natuurlijk niet mee.

Ookal heeft de akoestische gitaar de hoofdrol, hij kan het langdurig elektrisch soleren niet laten. Op Trailing Off pakt hij weer even stevig uit. Digitale violen doen er nog een schepje bovenop. “How much can I take?” zingt hij vertwijfeld. Hij wisselt zoals altijd zijn gruizige lage stem af met kopstem. Kortom: erg genietbare plaat, maar het voegt niks toe aan zijn prachtige oevre. Muziek is zijn leven, dus waarom zou je dat ook opgeven? Lekker doorgaan. Wide Awake is te horen in de Soundcloud.

Het psychedelische tekenwerk van Marq Spusta, dat de hoesjes al vaker sierde, is ook deze keer weer erg leuk (zie plaatje links boven). In de mooie kartonnen vouwhoes zit een vergrote print om op te hangen. Zo komt die prent met vele details veel beter tot z’n recht.