Sandra de Haan
Visitors - Hello World info
*****
(eigen beheer)
De echte nerd ziet aan de titel al een aanwijzing: Visitors maakt elektronische pop met een voorliefde voor geluidjes ‘uit de oude doos’. Hello World, het simpelste computerprogrammaatje dat er bestaat, dateert uit 1974. Visitors begon als band, met songschrijver Bertin van Vliet aan het roer. Met een oude Korg synthesizer en een laptop voor de beats en retrobliepjes zet hij fijne liedjes in elkaar. Zijn favoriete instrument is de Casiotone MT40, een analoog keyboard uit de jaren 80. De invloed van Kraftwerk is evident, maar ook Oleg Kostrow en Felix Kubin zijn niet ver weg. Dat stoort allerminst want de liedjes zitten erg goed in elkaar en hebben een heel eigen sfeer en humor. Ze blijven ook lang in je hoofd hangen vanwege simpele maar doeltreffende melodietjes.

Visitors is een eerbetoon aan de science fiction van de 20e eeuw. Het is een project, bestaande uit futuristische muziek, performances, video's en workshops. Alle zangpartijen worden door een vocoder gehaald, waardoor de teksten uit de machines zelf lijken te komen. Dan krijg je vanzelf teksten als “Refresh my battery, refresh my memory” of “Are you sure? Are you sure?”. De liedjes zijn geschreven vanuit buitenaards perspectief. De Nijmegenaar knutselde er robotpakken van karton en zilverpapier voor in elkaar, waarmee de band enkele keren optrad, samen met dansende aliens. De videoclips doen een beetje denken aan Michael Gondry’s film Be Kind, Rewind. Logistiek bleken de concerten met band en aankleding wat lastig (zeker als je geen auto hebt), dus bestaat Visitors tegenwoordig nog alleen uit Bertin. De liedjes zijn sterk genoeg om solo prima over te komen, zo bleek op het Ver Uit de Maat-festival in Worm op 21 december (waar hij jammer genoeg geen robotpak droeg). Gelukkig is de grappige doe-het-zelf science fiction op YouTube nog wel terug te zien. Bekijk Rocket Science en Interior. In No Flash Photography (van de cd 2012) speelt Frans de Waard een sacherijnige alien.

In 2012 kwam er een cd met tien liedjes uit, getiteld 2012. Hello World is helaas alleen op cassette te koop, wat wel past bij zijn voorliefde voor oude apparaten, maar handig is het niet. Muziek verkopen doe je op internet, dus is er op zijn YouTube-kanaal ook een selectie te horen. Ook leuk is The Fathers Of Invention (2014) , een serie odes aan uitvinders. Electropop-tracks tussen soundscape en pop in, opgedragen aan de uitvinders van o.a. klitteband, het A4 papier, de rits, de balpen en de koffiefilter. Maar één luistertip mag hier zeker niet ontbreken, het eerste dat ik ooit van hem hoorde en dagen lang niet meer uit mijn hoofd kreeg: Videorecorder. (luisteren op eigen risico)