Sandra de Haan
Miaoux Miaoux - Light of the North
*****
(Chemikal Underground / De Konkurrent)
Julian Corrie is bij het Chemikal Underground label tussen de gitaarbands een vreemde eend in de bijt. De singer-songwriter en producer uit Glasgow maakt onder de naam Miaoux Miaoux namelijk bijna volledig electronische muziek. Zijn stem en manier van zingen doen sterk denken aan Ben Gibbard van The Postal Service. Muzikaal zit hij daar soms ook niet ver vandaan, al is zijn stijl gladder en meer clubby. Op Light of the North zijn ook af en toe gitaren te horen, maar het accent ligt op de opeengestapelde beats en synthesizers. Die lopen vaak ritmisch wat uit elkaar, waarmee wordt voorkomen dat de beats saai worden.

Muzikanten genoeg die oorstrelende elektronische collages in elkaar draaien, maar op die manier een memorabel popliedje maken, dat kan lang niet iedereen. James Pants maakt qua sound een beetje vergelijkbare platen, maar mist het talent om pakkende songs te componeren. Julian Corrie is wél een goeie songschrijver, ontwikkeld toen hij nog in de band Maple Leaves speelde.

Hey Sound! heeft een dance-achtige clubsfeer, maar Better For Now is weer een ijzersterk popliedje. Die afwisseling werkt erg goed. De soulvolle R&B-zang op Is It a Dream is een onverwachte zijsprong. Vreemd, maar wel lekker. Light of the North is al met al een geslaagd album. Toegankelijk, maar ook leuk voor de electrofans met een wat avontuurlijker smaak. Beluister de twee tracks Autopilot & Hey Sound! in de Soundcloud. De plaat is in zijn geheel te horen op de vpro-luisterpaal.