Alex van Bergen Bravenboer
Ola Podrida - Ghosts Go Blind info
*****
(Western Vinyl / De Konkurrent)
Het Texaanse Ola Podrida is de eenmansband van zanger/gitarist David Wingo. In kleine kring geniet Wingo enige bekendheid als succesvol componist van filmmuziek. Meest recente voorbeelden zijn het onvolprezen Take Shelter uit 2011 en het dit jaar op het witte doek te bewonderen Prince Avalanche. Omdat Wingo de behoefte had in een liveband te spelen, maar vooral ook omdat niet al zijn composities gebruikt kunnen worden voor film besloot hij Ola Podrida op te richten. Ghosts Go Blind betreft het derde album sinds het onopgemerkte titelloze debuut uit 2007.

Bij de eerste tonen van de uitstekende opener Not Ready To Stop is het meteen duidelijk dat Ola Podrida van verzorgde liedjes houdt. Het gehele album is muzikaal keurig op orde en tekstueel potent. De muzikale stijl betreft een mengeling van indie en alt-country wat me nog het meest doet denken aan Band Of Horses. David Wingo blijkt tevens over een krachtige stem te beschikken waarnaar het prettig luisteren is. De ene keer lekker pratend zingend met onvervalst Texaans accent en de andere keer als het broertje van Chris Martin.

Wingo’s Ola Podrida heeft met Ghosts Go Blind simpelweg een prima plaat afgeleverd waar niet veel op aan te merken valt. Echter na een aantal luisterbeurten krijg ik toch het gevoel dat er meer in had gezeten. Ondanks het overduidelijke vakmanschap had het allemaal wel wat ruiger gemogen, ietwat rauwer en ongepolijster. Vooral David Wingo zingt op een aantal nummers ronduit technisch te goed, waardoor het geheel snel oninteressant wordt. Maar begrijp me niet verkeerd: Ola Podrida is een naam om te onthouden, want de potentie is duidelijk aanwezig en het talent van Wingo onbetwist. De plaat komt 26 april uit. Beluister Staying In in de Soundcloud.