Natasja van Loon
En de Tulp gaat naar...
Imagine Filmfestival 2011 doet recht aan eigen aanbod
Op zaterdag 23 april 2011 werd het 27ste Imagine Filmfestival in Amsterdam rond een uur of acht traditioneel besloten met een prijzenregen. Winnaar van de Black Tulip voor Beste Film, de eigen juryprijs van het festival, werd de wraakfilm Bedevilled van de Koreaanse regisseur JANG Cheol-soo. ‘Ooit zag ik in een schoolboek een plaatje van een Hollandse tulp, daarom is de tulp voor mij de bloem der bloemen en de Black Tulip Award misschien wel de mooiste en meest prestigieuze prijs die ik kan ontvangen,’ zei hij, zichtbaar ontroerd, in zijn dankvideo die verder hilarisch werd door een asynchrone vertaling - wat weer een aangenaam contrast vormde met zijn beklemmende film.
De Black Tulip jury, die dit jaar bestond uit Gijs Kerbosch (filmmaker/eigenaar productiebedrijf 100% Halal), Yvonne van Ulden (creative director KLIK! Amsterdam Animation Festival) en Coen van Zwol (filmrecensent NRC Handelsblad), kende hem de prijs toe ‘omdat hij ons vermogen botheid en lafheid te verdragen geduldig tot het uiterste oprekt. Zelden brengt zoveel bloed zoveel opluchting als in de finale van Bedevilled.’

Winnaar van de Zilveren Méliès voor de Beste Europese Fantastische Film werd Balada Triste de Trompeta van de Spaanse regisseur Álex de la Iglesia, omdat het een ‘excentrieke film is waar geen genre-etiket op te plakken valt. (-) Evenzeer horror over twee moordlustige clowns als een liefdesdrama als een satire op het Spanje onder Franco. Gemaakt uit woede door een filmmaker die niet alleen wil vermaken - of misschien zelfs helemaal niet wil vermaken. Explosies van barok geweld combineert hij met prachtige shots die beklijven,’ aldus de jury voor de Zilveren Méliès, die dit jaar bestond uit André Bergs (animator/winnaar Gouden Méliès-nominatie voor beste short 2010), Nicole van Nierop (schrijfster/actrice New Kids Turbo) en Floortje Smit (filmrecensente De Volkskrant.) Balada Triste de Trompeta draait vanaf 28 april in de Nederlandse bioscopen.

De nominatie voor de Gouden Méliès voor de Beste Korte Europese Film ging naar een Nederlander. Filmmaker Jeroen Annokeé nam de prijs persoonlijk in ontvangst. Hij kreeg de Gouden Méliès omdat zijn geesteskind Suiker ‘met kop en schouders boven de rest uitstak. (-) Een goedgemaakte film die van de eerste tot de laatste minuut verrassend en geestig is, daarbij geholpen door een uiterst knappe timing’, luidde de motivatie van deze jury.

Omdat de juryprijzen gevolgd werden door de traditionele slotfilm, in dit geval Source Code - een zeer geslaagde en intelligente SF-thriller met Donnie Darko-vertolker Jake Gyllenhaal in de hoofdrol - en een aantal andere films die ook nog beoordeeld moesten worden, werd de winnaar van de Sp!ts Silver Scream Award, de publieksprijs van het Imagine Filmfestival, rond middernacht bekend gemaakt. Winnaar werd de horrorcomedy The Perfect Host van Nick Tomnay, met Frasier-acteur David Hyde Pierce in de hoofdrol. Runner-up was de ‘quirky’ superheldenfilm Super van James Gunn en de derde plaats in deze reeks publiekslievelingen ging naar de klassieke spookfilm Insidious van James Wan. Kortom: Imagine 2011 was een festival dat zowel beklemming als comical relief beloonde - en daarmee recht deed aan haar rijke filmaanbod van dit jaar.