Tonio van Vugt
Strange Girls info
*****
Rona Mark
16-04-2009 18:10 Tuschinski Arthouse 5
De omschrijving op de Imagine-website mag dan van John Waters-invloeden spreken, de eerste vijf minuten van Strange Girls, met zijn houterige acteerwerk, bloederige moord en lowbudgeteffecten doet meer denken aan een Troma-scène. Dat blijkt een rode haring, en het campgehalte blijft beperkt; deze eersteling van schrijfster-regisseuse Rona Mark is volstrekt origineel en het hoogtepunt van mijn toch al niet beroerde eerste dag op Imagine (NB Let The Right One In had ik al in Rotterdam gezien, dus die telt even niet mee).

Deze zwarte komedie rond de 25-jarige, wereldvreemde, moordende tweelingzusjes Georgia en Virginia wordt bijna volledig gedragen door hoofdrolspeelsters Angela en Jordana Berliner, die het hele palet van stuurse, laat-puberende bakvisjes tot uitgekookte moordenaressen beheersen en erin slagen om afwisselend mooi en lelijk te zijn, afschrikwekkend én uitdagend. En niet onbelangrijk: het duo beschikt over een flinke dosis komisch acteertalent. Let u ook even op het roze ‘Boys Smell’-T-shirt dat Georgia draagt.

Quote: ‘A murder now and then is poetic, but too many makes us spree killers, the most uninteresting subgroup of killers’.