Tonio van Vugt
Martyrs info
*****
Pascal Laugier
22-04-2009 22:00 Tuschinski Arthouse 4
Na het begrip ‘martelporno’ kunnen we voortaan nu ook spreken over ‘martelpoëzie’. ‘Martel’ en ‘poëzie’ lijken twee begrippen die onverenigbaar zijn, maar wie het bij vlagen ondraaglijke Martyrs tot de sublieme slotscène toe uitzit, begrijpt waar ik het over heb.

Vanaf de heftige openingsscène, waarin een slachtoffer van ernstige mishandeling vijftien jaar later op bijzonder bloedige wijze wraak neemt op de vermeende daders en hun gezin, gaat de film in de vierde versnelling, om daarna regelmatig een onverwachte wending te nemen en van toon te veranderen. Ja, deze veelbesproken film ís uiterst gewelddadig, naargeestig, eng, onmenselijk en deprimerend, maar óók uiterst spannend, meeslepend, intelligent en in de laatste akte zelfs van een ongekende schoonheid. Meer over deze film vertellen is een doodzonde, u moet hem vooral zelf gaan zien. Laten we volstaan te zeggen dat de makers elementen uit Japanse horror, paranoiathrillers en seriemoordenaarsfilms succesvol tot een hoogstorigineel eindresultaat hebben weten te smeden; Martyrs, een titel die niet licht gekozen is, is een Hostel ver, ver voorbij.

Reacties
Wauw, Tonio, het is je gelukt: ik ben nu supernieuwsgierig naar een film op basis van wier premisse ik aanvankelijk moest braken! Sterker nog: ik ga hem zien. Niet meer op het AFFF (te laat, te laat!) maar er komen vast nieuwe kansen. En anders is er altijd de cultvideotheek.
Merel B (url) (mail) - 24-04-2009 09:24
Klinkt veelbelovend. Moeten we ter vergelijking aan Gaspar Noé denken?
Marcel - 25-04-2009 15:21
Hah! Gezien. Nope, je recensie heeft me inderdaad niet meer losgelaten. En ik vrees dat dat ook gaat gelden voor de film zelf.

Mon Dieu.

Telkens als ik aan met name de laatste 15 minuten terugdenk, voel ik een lichte flauwte/zware misselijkheid opkomen die slechts met een stevige slok vodka te bezweren valt.

*zet fles Absolut aan de lippen*
Merel B (url) (mail) - 27-04-2009 01:19
@ Marcel: ik heb Irreversible nooit gezien, dus ook de beruchte ellenlange verkrachtingsscene niet, maar ik kan me voorstellen dat, hoewel de insteek van beide films volgens mij heel anders is, de intensiteit van de gruwel overeenkomt. Ik heb op gegeven moment mijn tv op MUTE gezet en de climax van de film, verborgen achter een berg kussens, met één oog bekeken. En dat hielp niet.

*here be spoilers*

@ Tonio: ik zat er trouwens helemaal niet ver naast toen ik vrijdag tegen je over De Sade, Bataille & Mirbau begon te blaten. De filosofische kern van Martyrs lijkt mij geënt op Batailles idee van transgressie (zoals oa beschreven in het laatste hoofdstuk van zijn kunsthistorische standaardwerk Tranen van Eros - dat helemaal gaat over die ene lingchi-foto die ook een paar keer in de film getoond wordt!).
Merel B - 27-04-2009 01:30
Hele nacht over gedroomd. :-(
Merel B - 27-04-2009 11:25
@ Merel: het schijnt dat ze 's nachts herhalingen van Sesamstraat uitzenden, misschien helpt dat...
Tonio - 29-04-2009 01:41
bez (mail) - 01-05-2009 10:03
jian zhuo (mail) - 24-12-2016 04:43
lzm (url) (mail) - 08-05-2017 14:43
Reactie toevoegen

naam:

e-mail:

website:

commentaar:

Geen HTML, URL's worden automatisch geconverteerd.