Kenny Rubenis
De laatste dag
Kenny Rubenis
The Master
Sandra de Haan
Sound Stages
Kenny Rubenis
Kenny in de projectiecabine
Sandra de Haan
In de foyer van De Doelen (stripje)
Sandra de Haan
Toch weer in de rij.
Als je op de dag zelf nog een film wilt zien die je niet hebt gereserveerd...
Kenny Rubenis
Kenny kijkt naar 'La fille de nulle part'
Sandra de Haan
Changing Channels
Ook de betere TV-serie is nu vertegenwoordigd in een eigen programma.
Sandra de Haan
Haast, haast...
Kenny Rubenis
De ontmaagding van Eva van End (stripje)
Kenny Rubenis
Flashback
Barmedewerker zijn tijdens het iFFR, dat waren nog eens tijden...
Sandra de Haan
TV series versus bioscoop
Kenny Rubenis
In de rij voor 'Toegetakeld door de liefde'.
Sandra de Haan
Donderdag, Karel Doormanstraat (strip)
Kenny Rubenis
Halley
Sandra de Haan
The Voice of Rotterdam
Deze film werd het niet, maar wel een andere Rotterdamse productie: Ari Deelder's debuut Toegetakeld door de liefde. De film laat zich simpel samenvatten in deze trefwoorden: Writersblock, veel bier, veel sigaretten, veel whisky, liefdesverdriet, jaloezie, jazz elpees, huurachterstand, Rotterdam en heel veel zelfmedelijden. De verhaallijn, gebaseerd op het boek van Aat Ceelen, is minimaal. Dit romantische portret van de getormenteerde schrijver Arie die langzaam afglijdt naar de goot moet het ook niet van een plot hebben, maar van sfeer. Een oer-Rotterdamse retrosfeer.

Er is veel aandacht gestoken in de jaren vijftig-styling, de kunstzinnige verbeelding van Arie's in drank gedrenkte nachtmerries, gekke decors, interieurs en de muziek. Dat heeft een half gelukte film opgeleverd. Raymond Thiry is een overtuigende Arie. De roodharige tramconductrice Sonja (Anna Hermanns) als zijn object van begeerte is zeker oogstrelend. Helaas sleept het verhaal zich traag voort, zonder dat Arie ook maar één keer iets out of character doet. Nouja vooruit, hij slaat zijn huisbaas (Hans Dagelet) plots tegen de vlakte. Maar hij blijft een plat soort stripfiguur; je gaat niet echt met hem meeleven. Dat ligt zeker niet aan Thiry's acteertalent; dat zit wel snor. Maar de voorspelbare cliché's van de zelfkantliteratuur gaan op den duur vervelen. Heeft Bukowski niet al navolgers genoeg gehad?

Voor Rotterdammers is het wel een leuke quiz: raden waar alle scènes opgenomen zijn. Natuurlijk ontbreken de hardcore bruine café's niet: Voigt, Willens & Wetens en De Schouw (met fijne bijrol van Raymonde de Kuiper als kroegtijgerin). Gelukkig maken de expressief getekende animaties tussendoor en de kolderieke nachtmerrie-scenes veel goed. En de mannenkoren! Kortom: een veelbelovend debuut barstensvol goede smaak, maar graag iets meer aandacht voor een goed verhaal met ietsje meer spanning de volgende keer.
Kenny Rubenis
Naar de persbalie
Kenny Rubenis
Programma samenstellen doe je zo
De voorbereidingen van deze stripjournalist zijn eigenlijk best zorgwekkend, toch?
Sandra de Haan
Voorpret
De voorpret begon al met het doornemen van de Volkskrantbijlage vol ultrakorte film-omschrijvingen:
Kenny Rubenis
Streets of Rotterdam info