Sandra de Haan
Brom & Vlieg zijn wel toe aan een cappuccino
Sandra de Haan
Brom & Vlieg op de filmvlooienmarkt
Op vrijdag 3 februari is er een speciale vlooienmarkt aan het Schouwburgplein; scoor dvd's, filmposters en filmgerelateerde collectors items.
Sandra de Haan
Brom & Vlieg in de Home Movie Factory
Sandra de Haan
Brom & Vlieg staan in de rij
Sandra de Haan
Brom & Vlieg doen mee aan een 'subtle mob'
Om het filmprogramma heen zijn nog tal van randverschijnselen georganiseerd. Sommige zo subtiel dat je er nooit achter was gekomen als je pagina 32 van de Volkskrant-festivalbijlage niet heel goed had gelezen.
Sandra de Haan
Brom & Vlieg zijn echte kenners
Sandra de Haan
Tatsumi info
*****
Eric Khoo
Ook voor wie niets met manga heeft is deze animatiefilm over striptekenaar Tatsumi Yoshihiro een aanrader. Een boeiend levensverhaal, waarin je ook wat te weten komt over de rol van strips in Japan. Tatsumi groeide op in het naoorlogse Osaka en was de pionier van een realistische vorm van manga voor volwassenen: Gekiga (= dramatic pictures). Net als in Nederland waren strips aanvankelijk alleen voor kinderen bedoeld. Hij had dus wel enige obstakels te overwinnen voordat hij een podium vond voor zijn erotische of rauwe oorlogsverhalen vol bedrog, moord en intelligente plots.

Wie zelf ook strips maakt en probeert aan de man te brengen zal wel het een en ander herkennen, ondanks de culturele verschillen en het feit dat veel scenes zich 30 jaar geleden afspelen. Het geploeter om de werkdiscipline erin te houden als het tegen zit, de euforisch makende geur van drukinkt als je voor het eerst je werk als boek in handen krijgt, de bewondering voor andere tekenaars (in dit geval Ozuka Osamu). Enkele heftige zwart/wit-verhalen uit zijn boeken worden afgewisseld met zijn eigen levensverhaal, dat in full color is. De vrij simpel geanimeerde figuren blijven heel dicht bij Tatsumi's tekenstijl, een genot om naar te kijken.
Sandra de Haan
Brom & Vlieg en de suïcidale Cornelia