Jaap Verhoeven
Ace Attorney info
*****
Miike Takashi
29-01-2012 14:00 Schouwburg Grote Zaal
Een filmfestival zonder Takashi heb ik nog niet meegemaakt, en ook dit keer heeft hij zijn laatste productie afgevaardigd, een rechtbankfim gebaseerd op een videospel van Nintendo. In de toekomst worden in de strijd tegen misdaad rechtszaken in drie dagen beslist, iets dat meer druk op de presentatie advocaten legt... De jonge advocaat Phoenix Wright krijgt meer zaken op te lossen dan hij zelf had gedacht, ook om zijn jeugdvrienden uit het gevang te houden. Dit levert -- uiteraard -- een hoop verwikkelingen op, de 135 minuten zijn zó vol. De visuele grappen en de CGI zijn weer als vanouds.



Zoals het met Japanse films en zeker die van Takashi is: vraag je niet teveel af wat er gebeurt, maar geniet er van. Zo snap ik niet waarom dat blauwe pluchen tekenfilmfiguur voor het plot zo'n essentiele rol moet krijgen. Maar dat zijn de verkeerde vragen.
Marcel Ruijters
Ace Attorney info
*****
Miike Takashi
26-01-2012 14:00 Doelen Jurriaanse Zaal
Films die naar games gemaakt zijn, houden doorgaans een waarschuwing in, maar geen nood - Takashi Miike is van vele markten thuis en schiet meestal raak. Ace Atorney begint holderdebolder met overdadige CGI van een spiritistisch medium dat de naam van een moordenaar onthult om vervolgens zelf het loodje te leggen. In sneltreinvaart worden de hoofdrolspelers van dit bezopen rechtbankmysterie-in-scifi-jasje geïntroduceerd. Het is echte manga-gekkigheid; alle acteurs hebben uitzinnig geföhnde kapsels, als ware het een geste aan westerse kijkers die moeite hebben Japanners uit elkaar te houden.
De verrassing is niet dat de jonge, onervaren advocaat zich van een onmogelijke taak zal kwijten, maar dat dit een kloppend verhaal is met drie schrander met elkaar verweven moordzaken, en vol grappige twists. Er komt zelfs een soort monster van Loch Ness in voor. Dolle pret!