*****
Now Forager
Paddenstoelenplukkers Regina en Lucien verdienen geld door hun oogst te verkopen aan restaurants en hoewel ze kind aan huis zijn bij de culinaire avant-garde van New York blijkt het toch lastig om rond te komen.

Regina kan gelukkig bijspringen in de keuken, maar botst als fervente ‘slow food’-aanhanger met de Amerikaanse hap-slik-wegcultuur. Lucien, ook geen beroerde kok, is dan al hard weggelopen bij zijn werkgeefster, een yuppendame die alles bezit behalve smaak, ondanks de Larousse Gastronomique op het keukenblok. Wanneer hij zijn oogstgebied probeert uit te breiden stuit Lucien op gewelddadige Poolse paddenstoelenjagers. Alle spanningen leiden tot het stuklopen van de relatie tussen Regina en Lucien, een pijnlijk proces dat gepaard gaat met prachtige beelden van allerlei paddenstoelen, van voedzame tot levensgevaarlijke giftige soorten.

Met hun sympathieke speelfilmdebuut bewijzen Julia Halperin en Jason Cortlund zich als veelzijdig regisseurskoppel; Now, Forager combineert een luchtige en potentieel trendsettende food-film met een sfeervolle roadmovie en vooral ook een geloofwaardige relatiefilm, waarin Cortlund, in de hoofdrol van Lucien, ook bijzonder onsympathiek uit de hoek durft te komen. De kijker wordt bovendien meegenomen naar restaurants die per avond meer omzetten dan het totale draaibudget van de film. Een aangename verrassing op IFFR 2012.
Marcel Ruijters
Four Suns info
*****
Bohdan Sláma
05-02-2012 22:15 Pathé 3
Prettig onderkoeld Tsjechisch melodrama over een gezin dat op het punt staat uiteen te vallen, met een speciale rol van de sjamanistische huisvriend. Hóe speciaal zal pas op het laatst blijken, want de hele film zie je toch een typische new age hippie met zijn geneeskrachtige stenen, magnetische aardstralen en dat soort gekkigheid. Maar dat is nou juist het stijlkenmerk van Bohdan Sláma, de maker van het in 2009 zo verrassende A Country Teacher: zijn films gaan over échte mensen. Die maken namelijk fouten, vluchten weg voor de grote problemen van het leven of maken er domweg een puinhoop van.