Tonio van Vugt
NL International info
31-01-2011 18:00 LantarenVenster 2
Birth of a Nation

NL International is een programma met uitzonderlijke video- en filmkunst uit Nederland, geselecteerd door Eye Film Instituut en NIMk (Nederlands Instituut voor Mediakunst). De korte films misstaan niet op het IFFR, want ze zijn verhalend, hebben kop en staart en zijn goed te volgen.

Hoogtepunt 1: de dystopische techno-animatie The Origin of Creatures van Floris Kaayk, waarin na een ramp losse menselijke ledematen bijeen komen om een nieuw onderkomen te bouwen. Dat lijkt onsmakelijk maar dat is het niet, en het is technisch erg fraai. Een intrigerende kleine film van een veelbelovende jonge filmmaker.

Hoogtepunt 2: Birth of a Nation van Daya Cahen, een beeldreportage uit het trainingskamp van Poetins meisjesleger; cadetten vanaf 11 jaar uitgedost met bloemen, vlechtjes en Kalasjnikovs; de extremisten van de toekomst. Wij wisten niet dat het bestond, maar nee, dit is geen hoax. Cahen infiltreerde in het kamp en wist zelf de meisjes te drillen voor de camera. Schijnbaar vertederend, maar vooral beangstigend.

Uitsmijter van NL International is de explosieve animatiefilm Brothers of Metal, waarin Arno Coenen uitpakt met een visuele ode aan alle heftige heavy metalstromingen, van thrash tot black en erger. De film heeft een klein Zone-tintje: Coenen maakte de film op basis van fake-songteksten en -slogans van onze eigen Marinus de Ruiter, waarin het - net als in echte metalsongs - draait om de primitieve oerdriften van de mens.

Vanavond te zien in LantarenVenster 2 om 18.00 uur

(afb. boven: Birth of a Nation, afb. onder: Brothers of Metal)

Brothers of Metal
No budget film uit de kokers van Worm tijdens IFFR in première

Op 31 januari gaat in LantarenVenster om 19.45 de (in de woorden van regisseur/scenarist Hajo Doorn) 'original no budget film' CTRL ALT ESC from Rotterdam in prémiere. De trailer belooft alvast de nodige gekte: wie het werk van Worm-directeur Doorn (voor Zone-lezers van het eerste uur ook wel bekend als Raoul Goudvis) een beetje kent, weet dat de man graag ontregelt. En als die trailer dan, buiten een flinke portie seks en geweld, ook nog 'Joep van Lieshout as Bokito' aankondigt (zie foto), dan is onze nieuwsgierigheid gewekt. Naast Van Lieshout zijn ook usual suspects als Henri van Zanten en Peter Fengler van de partij.