*****
Andrei Ujica
28-01-2011 18:15 Cinerama 3
De autobiografie van Nicolae Ceausescu, verteld aan de hand van een complatie van propagandafilms tijdens zijn hele regime van 1966 tot aan zijn dood in 1989. Fascinerend materiaal, van Nicolae en zijn vrinden: Brezhnev, Honecker, Mao, Kim il Sung: staatbezoeken over en weer, met de bijbehorende bonhomie die zelfs Brezhnev doet ontdooien. (Denk aan: Albert Mol, aangeschoten.) Bezoeken aan volle winkels, toegezongen worden op z'n verjaardag, een potje volleybal en op berenjacht (berenjacht Ceaucescu-style: je hangt een dood paard aan een boom en gaat wachten op de eerste beer).

Samen met Nixon in parade door Boekarest; in de open koets door de straten van Londen (al waar de lokale bioscoop 'Deep Throat' op de marquee heeft staan); de zoveelste 1-mei parade; bouwplannen voor het presidentiele paleis. Geleidelijk aan wordt de grootheidswaan hoger, en komen we dichter bij de einddatum.

3 Uur lang voer voor liefhebbers van geschiedenis: fenomenale beelden van een tijd die nooit meer terugkomt, of: eigenlijk ook nooit bestaan heeft. Het is maar hoe je het bekijkt.