Jaap Verhoeven
Animal Kingdom info
*****
David Michôd
03-02-2011 16:00 Pathé 7
Verrassend dwingend drama (Australische films hebben hun eerste indrukken meestal niet zo mee) over een criminele familie die in een spiraal van bloedwraak met en tegen de politie terecht komt. De jongste (klein-)zoon heeft de meeste wil om dit verstikkende noodlot te ontvluchten, maar dat wordt niet zo gewaardeerd door de rest van de familie. Gevolg: niet iedereen overleeft het. Met een prachtige rol voor Jacki Weaver als de mater familias die wel zeer ver gaat om haar zonen uit de gevangenis te houden.
Marcel Ruijters
Animal Kingdom info
*****
David Michôd
30-01-2011 17:30 Doelen WB zaal
Animal Kingdom is een heftig portret van een criminele Australische familie dat past in het gezelschap van Chopper, Romper Stomper en Ghosts of the Civil Dead. De openingscène hakt er al meteen in: Joshua, net 18 jaar, wacht op de ambulance voor zijn moeder die zojuist aan een overdosis is overleden. Intussen kijkt hij naar een infantiel tv-spelletje. De hele film zal het gaan over de onmogelijkheid om gevoelens te tonen, met name angst. Joshua's nieuwe onderkomen vindt hij bij zijn oma Janine, die een heel nest vol in verwarrende middelen handelende zonen heeft, die haar om haar geringe gestalte liefkozend 'Smurf' noemen. Stuk voor stuk enge ooms, maar elk met hun eigen psychopathische trekjes. Ook Janine mag er wezen vanwege haar haast incestueuze geknuffel.

Zoals gezegd regeert de angst, want de politie trekt het net rond de familie strakker aan en het duurt niet lang voor er doden aan beide kanten vallen, met Joshua er middenin. Wurgende spanning is het gevolg, met korte explosieve geweldsuitbarstingen. Guy Pierce is de besnorde agent die zich vaderlijk over Joshua probeert te ontfermen.