Marinus de Ruiter
Attraction of the Opposites info
IFFR XL
Cucosa, Raampoortstraat 16, Rotterdam (t/m 6 maart)
Rob van der Hoeven
De groepsexpositie Attraction of the Opposites overbrugt drie belangrijke Rotterdamse evenementen: het zojuist afgeronde IFFR, het aankomende Art Rotterdam (10-13 februari) en de Rotterdamse Museumnacht (5 maart). Bezoekers van IFFR XL kregen al een voorproefje; de officiële opening is op 10 februari, vanaf 17.00.

In de industriële omgeving van de Rotterdamse hofbogen huist kunstruimte Cucosa, waarin 11 internationale galeriehouders tijdelijk hun gang mogen gaan. Zij tonen werk van in het totaal 25 hedendaagse kunstenaars. De aanstormende Rotterdamse galerist Bob Smit selecteerde bijvoorbeeld de plastic mitrailleurs van Rob van der Hoeven (Family Values, zie hierboven). De Londense Charlie Smith Gallery koos onder meer de videoserie Safe Riots van Alexis Milne (zie hieronder).

Attraction of the Opposites gaat officieel van start op 10 feb, van 17.00-1.00. Van 11 feb. t/m 4 mrt. is de tentoonstelling open op do-za van 13.00-18.00. Ook geopend tijdens Art Rotterdam (10-13 feb.) en de Rotterdamse Museumnacht (5 mrt., 20.00-2.00).

Alexis Milne
Marinus de Ruiter
Palm Top Theater info
IFFR XL
V2_, Eendrachtsstraat 10, dagelijks te zien van 13:00-19:00 (maandag gesloten) t/m 13 feb.
Palm Top Theater is een kastje met spiegels dat je op je iPhone of iPod plaatst, waardoor je een 3D-kijkdoos creëert. Het Rotterdamse medialab V2_ nodigde kunstenaars en mediastudenten uit om animatiefilms te maken voor het systeem.

In de exporuimte van V2_ zijn tien met Palm Top Theater uitgeruste iPods te bekijken, met kleurrijke filmpjes gemaakt door talenten van diverse Europese academies. Verder zijn er vijf iPads en een flatscreen-tv met grotere ‘kijkdozen’ waarop films van bekende kunstenaars draaien.Het principe van Palm Top Theater is een in drieën opgedeeld scherm, dat door spiegels samengevoegd wordt tot één uit drie lagen opgebouwd beeld. Klinkt ingewikkeld? Bekijk dan de demo-filmpjes of volg de link naar V2_ voor video’s van de expo.Palm Top Theater is onderdeel van het XL-programma van IFFR, waarin 40 extra locaties rondom het filmfestival vernieuwende cinema-evenementen en -expo's presenteren.
Zaterdag 5 februari zullen de cartoonjockeys Ckoe en Nozzman op het slotfeest van het International Film Festival Rotterdam in De Doelen live gaan schilderen. In drie verschillende zalen zullen ze op drie panelen van 2 bij 3 meter zich te buiten gaan aan visuele invallen, opgewekt door de fijne plaatjes van DJ Okkie, de mysterieuze DJ Gusztaf en Sytze en Arnold Scheepmakers. Deze laatsten draaien de tunes waarvan u zelf nog niet eens wist dat u ze wilde horen.

Elk uur wisselen Ckoe en Nozzman van zaal. In zaal 1 zullen ze iets gaan doen met het verleden, in zaal 2 iets met het nu en in zaal 3 iets met de toekomst. Het feest vindt plaats in de Doelen van 23:00 uur tot 02:00 uur. Het feest is op het moment van posten nog niet uitverkocht, maar het kan nu snel gaan, dus wees er op tijd bij.
Jan Svankmajer expo in Tjechië Centrum
01-02-2011 18:00
03-02-2011 20:30
Wie tijdens het festival de oncontroleerbare behoefte voelt om zijn kennis over Oezbekistaanse familiedrama's, vergeten Chinese regisseurs uit het Mao-tijdperk of Waalse jaren-80-actiefilms met anderen te delen, maar daarbij in de foyer van Schouwburg of Doelen slechts glazig wordt aangestaard door zijn of haar vrienden of - erger nog - willekeurige voorbijgangers, kan op donderdagavond 3 februari terecht in de Beatburger bij de door WYSIWYG en Roodkapje georganiseerde ROT(T)TERDAM FilmQuiz onder leiding van quizmaster Vincent Cardinal, waar dit soort in het dagelijks leven schier overbodige kennis juist beloond wordt met bewonderende blikken, een daverend applaus en fantastische prijzen voor het winnende team, en waar tevens tegen schappelijke pijzen genoten kan worden van het overheerlijke en voedzame biologische Beatburger-filmmenu - een aanbod dat niet alleen geldt voor de winnaars maar ook voor de verliezers en het publiek - zodat er niet met een lege maag hoeft worden gestreden, want niets is zo fnuikend als afgeleid te worden door je eigen knorrende ingewanden of die van je teamgenoten, terwijl je wanhopig je geheugen afgraaft naar het antwoord op een vraag als 'Hoe heet in vredesnaam ook alweer die gek in die idiote cape en dat gepuntoorde masker op het plaatje hiernaast?'

FilmQuiz in De Beatburger (Meent 125): kosten 5 euro per team (max. 5 deelnemers per team). Inschrijving aan de deur vanaf 20.30 uur. Aanvang quiz: 21.00 uur.
Leuke service voor de thuisblijvers: elke dag zet het IFFR een titel uit het Bright Future-programma online, die gratis te bekijken is voor 24 uur. Vandaag is dat Qarantina van Oday Rasheed, een Iraans drama over een familie die beneden een huurmoordenaar komt te wonen. Tot het einde van het festival is er elke dag een nieuwe film.
...en Zone 5300 is getuige.

Wat ooit begon als een bescheiden festivalletje met 36 films, twee bioscoopzalen en 4500 bezoekers, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland en een van de grootste filmfestivals van Europa: het International Film Festival Rotterdam. Het festival viert van 26 januari t/m 6 februari 2011 zijn veertigste editie onder de noemer XL. Dat is niet alleen het Romeinse cijfer 40, maar staat ook voor extra large. Want dit keer doet héél Rotterdam mee met screenings, installaties en expo’s, van Maritiem Museum en Kunsthal tot Oogziekenhuis Focuskliniek (onze tip voor de programmeurs aldaar: de beruchte scène uit Un Chien Andalou). Een speciale XL-pas, te koop voor € 9,50, geeft toegang tot alle locaties en recht op gratis gebruik van een OV-fiets (want ze liggen niet allemaal naast de deur). Die fiets zou ook wel eens handig van pas kunnen komen voor hen die willen pendelen tussen Lantaren/Venster op de Kop van Zuid en de oude bioscopen in het centrum, want die afstand is groter dan hij op zo'n kaartje lijkt, om nog maar te zwijgen van de brug die er tussen ligt.

Oh ja, de films. Waar we speciaal naar uitkijken is de terugkeer van IFFR-regular Miike Takashi, die festivalfaam verwierf met uitzinnige films als Audition en Ichi The Killer, maar zich nu relatief inhoudt met het samoeraispektakel 13 Assassins - relatief, want waar groot voorbeeld Akira Kurosawa genoeg had aan zeven samoerai, doet Miike er dus zes bovenop. Daarnaast is er ook een vervolg te zien op zijn superheldenpersiflage Zebraman: Zebraman 2 - Attack on Zebra City. En dat is een film waar u gerust met uw kinderen heen kunt. Meer cijfers in filmtitels: 22 Mei (over een bomaanslag op een Belgisch winkelcentrum) heeft ook onze aandacht, want van regisseur Koen ‘Ex-Drummer’ Mortiers. Attenberg is van Athina Rachel Tsangari, producent van het Griekse Dogtooth (dat draait op ons eigen filmfestival in de Melkweg in februari). Dogtooth-regisseur Giorgos Lanthimos speelt een van de rollen in dit lesbisch getinte sprookje, hoofdrolspeelster Ariane Labed werd in Venetië bekroond als beste actrice. Regisseur Mark Romanek (One Hour Photo) en scenarist Alex Garland (28 Days Later) sloegen de handen ineen voor Never Let Me Go, een onalledaags kostschooldrama vol onverwachte wendingen naar het boek van Kazuo Ishiguro. Ook niet alledaags: een retrospectief over Red Westerns, oftwel John Wayne op zijn bolsjewistisch. En dan is er nog de marathonvertoning van Shane Meadows’ bejubelde This Is England '86, het televisievervolg op zijn gelijknamige speelfilm. Tien dagen zullen alsnog te kort blijken om alles te kunnen zien. Tussen openingsfilm Essential Killing en (gecancelde?) slotfilm The King's Speech zullen er nog de nodige onverwachte juweeltjes en verrassingen boven komen drijven. Wie daarvan op de hoogte wil blijven, volge dit blog op de voet.

Rest ons nog festivaldirecteur Rutger Wolfson (voor wie van cijfers houdt: dit is zijn vierde editie) en de zijnen vanaf deze plek van harte te feliciteren met deze mijlpaal - en u uiteraard veel plezier te wensen op het komende IFFR.