Marcel Ruijters
A Country Teacher info
*****
Bohdan Slama
27-01-2009 14:15 Venster 4
Tsjechische film over een bangige, met zijn homoseksualiteit worstelende leraar die een betrekking neemt in een boerendorp. De door het leven getekende boerin Marie vindt hem een stuk interessanter dan de drankorgels die het mannenaanbod in het dorp bepalen, maar hij wordt verliefd op haar lastige puberzoon Lada, die op zijn beurt zijn ambitieuze vriendinnetje kwijtraakt. Dit klinkt als een recept voor een flauwe klucht vol stereotype homo's en boeren, maar A Country Teacher is tot nu toe de aangenaamste verrassing van dit IFFR vanwege het zeer goed afgewogen scenario (van de regisseur zelf), het aangename verteltempo en de sterke vertolkingen. De personages zijn stuk voor stuk geloofwaardig, die als echte mensen hun goede en zwakke kanten hebben. Marie is een sterke vrouw, maar als het haar allemaal teveel wordt, kan ook zij niet van de fles afblijven en sterft er een kalf door haar onoplettendheid. Een film die je in je hart sluit door zijn bescheidenheid en oog voor detail. Waar men in Amerikaanse films zijn problemen uiteindelijk met een zekere mate van heroiek te boven komt, staat hier de menselijke maat centraal. De acteurs zijn allemaal goed en ook niet te mooi: het gegroefde smoelwerk van Zuzana Bydzovska (Marie) is onvergetelijk.
Reacties
Ben het helemaal eens met dit commentaar, bovendien kon Bohdan Slama geweldig humoristisch en relativerend antwoorden op de vragen uit de zaal waardoor ik de film nog meer ging waarderen. Over het interview met hem, schreef ik nog een stuk op mijn weblog: zie link links ' film, TV, video. En vergeet de prachtige muziek niet!
Juffie (url) - 30-01-2009 08:00
De muziek is inderdaad ook erg in orde. Een van de vele details die 'kloppen' is de manier waarop vader en zoon in de muziek vluchten.
Marcel - 30-01-2009 11:49
Helemaal mee eens, ook de rake observatie dat de appel niet ver van de boom is gevallen, niet alleen in muziek, maar ook het uit de weg gaan van keuzes bij zoonèn vader. Alleen het commentaar van ene ruud bij de beschrijving bij IFFR zelf? Die heeft niet goed opgelet, teveel fantasie en een flinke homofobie denk ik...
epco (mail) - 30-01-2009 21:42
Oh nee, bij nader inzien valt het toch wel mee. Ik heb door het commentaar de hele tijd zitten wachten op een flinke verkrachting, maar dat bleef gelukkig uit (en vond ik ook totaal niet passen in de rest).
epco (mail) - 30-01-2009 21:51
Reactie toevoegen

naam:

e-mail:

website:

commentaar:

Geen HTML, URL's worden automatisch geconverteerd.