Marcel Ruijters
Ex Drummer info
*****
Koen Mortier
30-01-2007 14:45 Cinerama 3
Trainspotting op zijn West-Vlaams. Naar een roman van beroepsmisantroop Herman Brusselmans, dus dan weet je dat de personages stuk voor stuk uitblinken in grof, crapuleus gedrag, al is de keuze van de aanstormende rockers voor Devo's Mongoloid als coversong opvallend origineel. Ondanks de komische noten is Ex Drummer vooral een statement, een schets van een onsympatieke, intens lelijke wereld. Helaas gooit de regisseur zijn glazen in met een onnodig gewelddadig slotakkoord, als een kind dat zijn speelgoed in een hoek smijt. Kost een ster, maar Mortier gaat vast nog betere films maken.
Jaap Verhoeven
Ex Drummer info
*****
Koen Mortier
27-01-2007 09:30 Doelen Jurriaanse Zaal
Omdat de bekende schrijver Dries op zoek is naar een nieuwe uitdaging, sluit hij zich als drummer aan bij een marginaal dorpsbandje van 'gehandicapten'. Als rasintrigant zet hij de andere bandleden tegen elkaar op. De ingebakken dorpse aggressie van deze leden doet de rest.
Al met al een film die eigenlijk alleen uit Vlaanderen kan komen: het Vlaams leent zich erg goed voor botte aggressieve taal. De film loopt niet goed af, behalve dan voor de schrijver. Hij heeft weer een nieuw boek. Naar een roman van Herman Brusselmans.