*****
Antonin Svoboda
25-01-2007 12:00 Doelen Burgerzaal
In een variant op het Kammerspiel zijn drie mannen door een ongelukkige samenloop van omstandigheden tot elkaar veroordeeld in een van de weg geraakte personenwagen. Ontsnapping is onmogelijk, want de portiers zijn beklemd tussen twee bomen, en de ruiten zijn van kogelvrij glas. Dat krijg je er nou van als je de voormalige auto van Kurt Waldheim op eBay koopt. Rake grappen, scherpe dialogen, geloofwaardige karakters, oplopende spanningen en een enkele plottwist, dat is alles wat regisseur Svoboda, eerder van You Bet Your Life, nodig heeft. Last van politieke correctheid heeft hij niet, en zo wordt er onder meer wat met excretieën gegoocheld (want een ingebouwd toilet had Waldheims auto blijkbaar niet), en is een masturbatiesessie de eigenlijke oorzaak van alle ellende. Hoe dat dan precies kwam moet u lekker zelf maar gaan zien, want beter dan dit worden zwarte komedies uit Oostenrijk voorlopig niet.
*****
Radu Muntean
26-01-2007 20:00 Venster 3
Boekarest, 22 december 1989. In de nacht van de val van Ceaucescu heerst er veel verwarring in de stad, met gevechten over en weer. Een speciale eenheid patrouilleert in de buitenwijken, waar het op enkele schermutselingen na rustig blijft. De twijfel om met de opstandelingen mee te doen en over te lopen naar het andere kamp neemt gaande de nacht toe, zeker als de communicatie met de andere eenheden niet vlekkeloos verloopt. Inmiddels weet de kijker de afloop al; bij het ochtendgloren staat de militaire radio afgesteld op de Lambada.
Arianne Hinz en Waa
Fantastisch Festival - Relations
26-01-2007 07:45 Paté
Op het Filmfestival Rotterdam zien Waa & Arianne films die nooit vertoond zijn

Relations is een indrukwekkende film over de consequenties van partnerruil. Jack en Jill zijn bevriend met Henry en Peggy die wel eens partnerruilen met Carl en Brenda. Wanneer Brenda tijdens haar werk als schoonmaakster in het huis van Jack en Jill een boxershort van haar vriend Carl aantreft begint zij te vermoeden dat dit geen toeval is. Ze vreest voor een geheime relatie tussen Carl en Jill, maar tijdens een intense zoektocht komt zij er echter achter dat er tussen de betrokkenen veel meer, maar ook veel onverwachtere, relaties bestaan dan zij had kunnen vermoeden. Niet alleen heeft haar vriend Carl regelmatig trio’s met Jack en Peggy, maar ook blijkt hij in het geheim te Kolonisten-van-Catannen met Henry, zit Peggy in een naaiclubje met Jill en blijkt dat Carl tot overmaat van ramp ook nog eens elke zondag naar het park gaat om daar te joggen met Jack. Als de kat dan ook nog wegloopt is het drama compleet en gaat Brenda op overtuigende wijze door het lint. Ze verklaart alle betrokkenen de oorlog en dan begint het gedonder pas echt. Schrijnend relatiedrama op de vierkante millimeter. (AH)

Tevens op Sargasso.

IffR 2007 - fantastisch Festival - Relations (II)
We geven kaartjes weg...
Nee, geen filmkaartjes, maar freecards met illustraties van Darrin Umboh en Erik Kriek. Speciaal ter gelegenheid van het IFFR heeft Zone 5300 twee filmkaarten laten drukken en die over de verschillende festivallocaties verspreid. Houd uw ogen dus extra goed open als u de filmzaal uitwandelt, want ze zijn te leuk om te laten liggen, al zeggen we het zelf. Stuur uw thuis-achtergeblevenen een bericht vanaf het filmfront!

*****
Johnnie To
25-01-2007 22:00 Luxor
Iemand vergeleek deel 1 met een Duitse krimi. Hoe verhoudt deel twee zich tot Tatort?

Gangsterfilm over de opvolginggsstrijd van een Hongkongse triade. Een film die zich het best laat uitleggen met wat het niet is. Het is geen Goodfellas of The Godfather-trilogie, maar elementen zitten er in. Echter op een dusdanige formulemanier dat belangrijke zaken teveel worden afgeraffeld. De gehaktmolenscène (met voorhamer en herdershonden) wordt bijvoorbeeld voortreffelijk in beeld gebracht, maar mist de finesse en de humor om hem compleet te maken. Alsof het allemaal serieus bedoeld is. Een ander voorbeeld is de innerlijke strijd van de hoofdpersoon: kiest-ie nu voor de misdaad of het rechtschapen pad? De originele Godfather kan drie uur film vullen over die verwording, hier wordt het in 20 minuten afgeraffeld.
Het doorhakken van achillespezen in de film zorgt er wel voor dat je daarna oplet of er niemand achter je loopt met eenzelfde zwaard...

De film duurt even lang als een Tatort-aflevering.
Robert van Raffe
De Perskaart info