Raymond Noë
Leviathan info
*****
Andrey Zvyagintsev
In Rusland worden momenteel zo'n honderd bioscoopfilms per jaar gemaakt. Daarvan krijgen we er hier een of twee te zien. Heel erg is dat niet, want de meeste фильмы zijn waarschijnlijk net zulke mainstream middelmaat als het overgrote deel van de Hollywood-producties. En die paar films die er wel toe doen, komen (uitzonderingen daargelaten) vanzelf bovendrijven op de festivals. Een van die films is Leviathan van regisseur Andrey Zvyagintsev (bekend van o.m. Elena uit 2011), die dit jaar meedong naar de Gouden Palm in Cannes. De film is bovendien de Russische Oscar-inzending voor 2015.

Leviathan speelt zich af in een kustplaatsje in het noorden van Rusland, waar de bewoners net zo ruig zijn als het landschap. Zo ook garagehouder Kolia, die het aan de stok krijgt met een corrupte burgemeester die zijn zinnen heeft gezet op Kolia’s huis. Het verhaal is losjes gebaseerd op het bijbelboek Job - de man die blijft geloven en vertrouwen, ondanks dat God hem alles afneemt wat hij heeft. Ook Kolia krijgt het zwaar te verduren, maar met hulp van een vriend en veel vodka blijft hij zich verzetten. Het verschil met het bijbelboek is dat Kolia God niet aan zijn zijde heeft - de kerkelijke autoriteiten blijken net zo corrupt als de wereldlijke.De film wordt vrijwel overal de hemel in geprezen, en dat is volkomen terecht. Leviathan is een prachtige film in een prachtig desolaat landschap, met een goed verteld verhaal en overtuigende acteurs (waarbij vooral Roman Madyanov opvalt, die de burgemeester speelt). En ook een universeel thema - de eenling tegenover de corrupte machthebbers.

Dat thema is er overigens waarschijnlijk de oorzaak voor dat Zvyagintsevs film in Rusland zelf nog niet te zien is geweest. Aanvankelijk dreigde zelfs een totaal vertoningsverbod, omdat er te veel in gevloekt wordt (in Rusland is sinds een paar jaar een wet van kracht die grove taal in films, boeken en toneelstukken verbiedt), maar in tweede instantie werd de film toch vrijgegeven, al is er nog geen releasedatum vastgesteld. Daar zou verandering in kunnen komen als de film daadwerkelijk door de Oscar-academy als een van de negen kandidaten voor ‘beste buitenlandse film’ wordt geselecteerd - en gezien de kwaliteit van de film lijkt dat niet onwaarschijnlijk.

Leviathan draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen