Marinus de Ruiter
Fort McMoney info
*****
idfa
Op IDFA vond de lancering plaats van Fort McMoney, een indrukwekkende kruising tussen game en documentaire die kijkers uitdaagt om invloed uit te oefenen op een van de meest vervuilende industriegebieden ter wereld. Het internetspel stuurt je op pad als onderzoeker in de Canadese stad Fort McMurray, die omringd is door enorme teerzanden waaruit olie gewonnen wordt. Officieel is het de beste plek om geld te verdienen in Noord-Amerika, maar critici zien het als een met mensenhanden gemaakte natuurramp vanwege het vervuilende oliewinningsproces en de grootschalige vernietiging van gigantische, eeuwenoude bosgebieden. Er wordt hard gewerkt, maar ook hard gegokt en gedronken. Bovendien is huisvesting peperduur, wat doet vermoeden dat het meeste geld uiteindelijk weer in de zakken belandt van de oliebaronnen en hun lakeien.

Het spel heeft de betrekkelijk eenvoudige vorm van een adventure game, waarvan de grafische omgeving opgebouwd is uit slim gemonteerde filmfragmenten. Met simpele muisbewegingen navigeer je door verschillende fotografische panorama’s. Door personages aan te klikken kun je hun verhalen beluisteren en kun je kiezen uit interviewfragmenten die regisseur David Dufresne samen met professionele journalisten heeft vastgelegd. Een woonwagenbewoner legt uit dat in Fort McMurray alles draait om geld, vandaar de bijnaam Fort McMoney. Een zwerver wijst je de weg naar de sociaal werker, die vertelt hoe de arbeiders worstelen met problemen rond gokken, alcohol, drugs en prostitutie. Vervolgens zit je tegenover de burgemeester, de gehaaide lobbyist of de zwaar getatoeëerde uitbater van de stripclub. De uitdaging is om kritisch te blijven en uit te vinden wie er nou echt aan de touwtjes trekt in Fort McMurray.

Het aantrekkelijke aan Fort McMoney is dat alle personages echt bestaan en dat je voor je gevoel een band met ze opbouwt, dankzij de in close-up gefilmde interviews en de subtiele omgevingsgeluiden in de soundtrack. De mogelijkheid om je daadwerkelijk via Facebook te profileren in Fort McMurray en zo zelfs door te dringen tot de lokale politiek is een ijzersterk punt.

De vraag is of je van kijkers kunt vragen hun eigen verhaal te monteren. Bij elkaar zijn er in het spel erg veel interviews verwerkt en die kunnen leuk zijn, maar soms ook eenvormig of gewoon saai. Desondanks zet Dufresne een gewaagde mengvorm van documentaire, game en social media neer. Fort McMoney is ambitieus, veelomvattend en verdient daarom alle lof. Deel 1 staat nu online en deel 2 gaat van start op de laatste dag van IDFA, zondag 1 december.

fmm700