De beste films, tv en games van 2010

Wat waren de beste vijf films/games/tv-programma's van 2010 volgens de redacteuren van Zone 5300?

Sandra de Haan:

1 - Winter’s Bone - Debra Granik
Rauwrealistisch familiedrama over het leven aan de zelfkant van het Amerikaanse platteland waar zelfredzaamheid absoluut onmisbaar is.
2 - Tamara Drewe - Stephen Frears
Britse komedie op topniveau, scherp, grappig, uptempo. Je komt gegarandeerd in een goed humeur weer naar buiten.
3 - Where The Wild Things Are - Spike Jonze
Betoverende verfilming van een van de fijnste kinderboeken die ik ken. Prachtige (niet-digitale) monsters met alle menselijke emoties denkbaar.
4 - Millennium Trilogy - Daniel Alfredson
Superspannende thriller met geloofwaardige karakters.

5 - Mother - Bong Joon Ho
Koreaanse moeder gaat tot het uiterste om haar van moord beschuldigde zwakzinnige zoon vrij te krijgen.

Natasja van Loon
Bioscoop & televisie, in willekeurige volgorde:
1 - Symbol
Absurde filosofische humor van de Japanse regisseur Matsumo, vol onverwachte surrealistische wendingen die aan het eind van de film verrassend veel diepgang hebben.
2 - The Big Bang Theory
Dé sitcom van de 21e eeuw over vier nerds en hun mooie buurmeisje, die de opkomst van nerdcultuur markeert en daarnaast vol zit met slimme popculturele verwijzingen. Met vijf personages van wie je gaat houden, en die een dagelijkse dosis lach verzorgen.
3 - Doctor Who
Verhaallijnen die al ettelijke decennia van ongekend hoog niveau zijn en maximaal effect met minimale middelen opwekken. Dit jaar werd Doctor nummer 10 opgevolgd door nummer 11 - en net op tijd omdat de sexy en charismatische David Tennant op het laatst een wel erg eenzame Doctor werd; de nieuwe hoefde maar ‘I am the Doctor’ te zeggen of hij was de laatste timelord.

4 - Chico y Rita
Sfeervol en ietwat conventioneel, maar toch ontroerend liefdesverhaal over twee geliefden die pas aan het eind van hun leven geluk samen vinden, dat zich onderscheidt door de warmte, de muziek en de prachtige animaties. Van de Spaanse stripmaker Javier Mariscal.
5 - Gainsbourg: Vie Heroïque
Fantasierijke biopic van de Franse troubadour-provocateur Serge Gainsbourg, met fantastisch acteerwerk en tal van sprankelende vondsten die door stripmaker en regisseur Joann Sfar in een volstrekt originele beeldentaal zijn uitgewerkt.

Paul Hulsebosch
Games, in willekeurige volgorde:

1. Heavy Rain Uitstekende detective voor de PlayStation 3. Indrukwekkend verhaal waarin de speler op zoek gaat naar de mysterieuze Origami Killer. Duister, dat wel, en soms ook wat traag, maar met een verrassende en vernieuwende manier om de hoofdpersoon te besturen. De diverse personages hebben goeie koppen. Meeslepend!


2. Darksiders
Niet zozeer de beste game van 2010, maar wel de leukste. Heerlijk ongegeneerd inhakken op de Forces of Evil. Goede humor en oneliners, en vooral goede stemmen. Voor de stijl is striptekenaar Joe ‘Mad’ Madureira verantwoordelijk en die mag blijven.

3. Red Dead Redemption
Eindelijk een goede game over cowboys in het Wilde Westen. Hoofdpersoon John Marston trekt te paard door het westen van de VS, en het is knap hoeveel spel de makers uit zo’n lege woestijn weten te toveren. Uiteraard met de nodige spannende shoot-outs die te voet en te paard uitgevochten kunnen worden. Uitbreiding Undead Nightmare voegt zombies toe. Bizar, maar het werkt nog ook.


4. Sid Meier's Civilization V
Oud, wat nou oud? Ja, het eerste deel verscheen al in 1991, maar met deze vijfde editie bewijst Sid Meier dat hij ook in 2010 nog hippe games kan maken. De filosofie is iets aangepast. De tegels van het speelveld zijn nu zeshoekig in plaats van vierkant en dat heeft vergaande, maar verrassend positieve gevolgen. Het spel wordt er strategisch veel interessanter door.


5. Infinity Blade

Bewijst dat games op de iPhone er net zo mooi uitkunnen zien als op een Xbox 360. Net uit, dus nog niet zo populair als Angry Birds maar vele malen indrukwekkender. Voor als je écht met je iPhone wilt pronken. Ook hier is het hakken, dit keer met je Oneindige Zwaard.