Wat de negen animaties in het programma Hollandse Nieuwe - Fresh animation from the Netherlands duidelijk maakt is dat Nederlandse animators vooral verliefd zijn op het animeren zelf, het vertellen van boeiende verhalen lijkt secundair.
Films als De Magische Tol van Joost van Veen, Theatre Patouffe van Maarten Koopman en Magic show van Milan Hulsing lijken puur in het leven geroepen om de kunst van het animeren te tonen en komen niet verder dan het overbrengen van een basisidee zonder de toeschouwer in vervoering te brengen. De animators lijken niet geïnteresseerd te zijn in het vertellen van een doorvlochten verhaal.
Een uitzondering op deze stelling vormt de animatie Paultje en de Draak, van regisseurs Albert `t Hooft en Paco Vink. Deze film is gericht op kinderen van vijf tot dertien jaar die lijden aan kanker. In de animatie zien we hoe de jonge Paultje ziek wordt en in het ziekenhuis wordt opgenomen. Om aan de jongen uit te leggen dat hij aan kanker lijdt, vertelt de dokter dat er een draak in zijn lijf leeft die de boel loopt te verzieken. In zijn fantasie trekt Paultje als ridder ten strijde tegen de draak. Hij wordt geholpen door de vrolijke blauwe druppels van zijn chemokuur. De regisseurs vertellen dit verhaal volledig visueel en slagen erin om zonder dialoog een ondoorzichtige situatie voor kinderen te verduidelijken.
Een andere animatiefilm die in het programma Hollandse Nieuwe opviel, was Variété. Regisseur Roelof Van De Bergh verbeeldt op bijzondere wijze de cyclus van het leven en het jachtige bestaan waar de Westerse mens mee worstelt. Als metafoor gebruikt hij een jonge jongleur die verschillende Chinese bordjes met allerlei mensen uit zijn leven erop draaiende probeert te houden, op een lange houten stok. Al deze mensen staan symbool voor zaken als onderwijs, huwelijk en werk. Wie te veel werk op zijn bord neemt, heeft moeite om alles soepel draaiende te houden. Variété was als enige Nederlandse film in de competitie van het Klik-festival opgenomen en is de officiële inzending van Nederland voor de Academy Awards in Hollywood in de categorie 'korte animatiefilm'.
Dirkjan geanimeerd
Een onverwachte verschijning in deze reeks was de korte animatiefilm Het elixer,
met stripfiguur Dirkjan in de hoofdrol. Het elixer is een luchtig
verhaaltje waarin Dirkjan aan de slag gaat bij een bank als koffiezetter.
Op de werkvloer wordt hij verliefd op Angela, maar zij wordt door een
gladde collega weggekaapt. Dirkjan zoekt zijn toevlucht in een drankje om
de concurrentie uit te schakelen, maar dit elixer heeft een onverwachte
uitwerking. De film is gebaseerd op een strip van Mark Retera, tekenaar en
bedenker van Dirkjan. De filmmakers hebben echter veel overboord gegooid om
het filmpje zo kort mogelijk te houden. De strip bevatte bijvoorbeeld
paginalang koffiegrappen en ging dus veel dieper in op Dirkjan als
koffiezetter. Mijns inziens heeft deze animatie dan ook geen meerwaarde ten
opzichte van een strippagina aan de hand van Retera.
De film werd gemaakt door productiemaatschappij Mooves en is bedoeld als pilot voor een televisieserie. Tot op heden hebben geen van de omroepen in Hilversum interesse getoond in zo'n serie. Voorlopig staat de film dus op zichzelf. Het Elixer was vorig jaar op het Nederlands Filmfestival te zien als voorfilm bij Moordwijven. Omdat echter maar weinig Nederlanders zin hadden om de nieuwe Dick Maas flick te aanschouwen, hebben nog maar weinig mensen de geanimeerde Dirkjan kunnen zien. Ik betwijfel of dat erg is.
Phantom of the Cinema
Animatie van een compleet andere soort is de korte film The Phantom of
the Cinema van de Nederlander Erik van Schaaik. Zodra tijdens de
projectie de film The Phantom of the Cinema breekt, zijn we getuige
van hetgeen zich achter het bioscoopdoek afspeelt. We zien een schimmenspel
waarin de toiletjuffrouw, de operateur en de bioscoopdirecteur de hoofdrol
vertolken. Van Schaaik toont ons drie aan elkaar grenzende ruimten: de
projectiekamer, het toilet en de werkkamer van de directeur. Terwijl de
directeur een erotische film met de toiletjuffrouw tracht op te nemen, doet
de operateur verwoedde pogingen om de film opnieuw op te starten. Bij
iedere poging is de filmrol meer gehavend. Ook wordt de ravage achter de
schermen alsmaar groter.
Veel van de humor in deze animatie komt voort uit de vormgeving: vlakke, bijna abstracte schaduwschimmen acterend in de drie ruimtes achter het witte doek. Slechts één keer doorbreekt de regisseur zijn opzet door ons in 3D animatie te tonen wat de cameralens van de directeur opneemt. De lens scheurt door het witte doek van de bioscoop en toont het publiek dat vol verwachting naar de camera staart.
Zowel Phantom of the Cinema, als Variété, Display en Paultje en de Draak zijn gemaakt door Il Luster producties. Een productiehuis met verhalenvertellers waar we in de toekomst vast nog meer moois van kunnen verwachten.